Hlavní obsah

Uzavřenou oblast kolem Uničova a Litovle hlídá 160 policistů. Lidé se je snaží obejít

– Uničov • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, Miloslav Hradil, pem

Oblast 21 obcí na Olomoucku včetně Uničova, Červenky a Litovle, která byla v pondělí uzavřena kvůli snaze zamezit šíření koronaviru, střeží na 22 stanovištích celkem 160 policistů. Během dne museli počet stanovišť o jedno rozšířit, vyskytly se případy, že lidé zákaz výjezdu či vjezdu obcházeli.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Policisté kontrolovali 16. března 2020 vozidla projíždějící přes kontrolní bod u sjezdu na 253. kilometru dálnice D35 u obce Litovel-Unčovice na Olomoucku. Oblast Litovle, Uničova a okolních obcí je uzavřena.

Článek

„Jsme si vědomi vážnosti situace. Jsme v současné době na 22 stanovištích v celé oblasti, máme nasazeno 160 policistů v režimu dvanáctihodinovém. Komunikace mezi námi funguje on-line, musíme důsledně vymáhat smysl opatření a to, aby lidé neopouštěli oblast a nedostávali se do ní, aby již nedocházelo k šíření. Policisté jsou vybaveni ochrannými prostředky, byli jsme posíleni o tisíc respirátorů z Brna,” řekl novinářům krajský policejní ředitel Tomáš Landsfeld.

Lidé se snažili hlídky obejít

Uzavřenou oblast původně policisté střežili na 21 stanovištích, lidé se je však snažili v některých případech obejít.

„Máme zadokumentované pokusy, jsme ale na to připraveni. Máme také mobilní hlídku, která reaguje na tyto podněty a řeší to na místě, doufám, že lidé pochopí vážnost této situace. Je to zbytečné a nezodpovědné,” uvedl Landsfeld. Podotkl, že policisté dosud nemuseli sáhnout k žádným sankcím, zdůraznil však, že by šlo o porušení zákona, a upozornil i na přísnější sankce.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Oblast Litovle, Uničova a okolních obcí je uzavřena kvůli zvýšenému výskytu nákazy koronavirem. S těmi, kdo mohou do oblasti vjet, sepisují policisté speciální evidenční lístky.

V Olomouckém kraji je k pondělku evidováno 38 pozitivních případů nákazy novým koronavirem. V olomoucké nemocnici se nicméně žádné další testy neprovádějí. Není čím.

Olomoucké nemocnici došly testy. V regionu přitom zavírají celá města

Koronavirus

Rozvoz jídla do Uničova nesmí. Nemá respirátory

Pro obyvatele uzavřeného jedenáctitisícového Uničova není k dispozici rozvoz jídel a nákupů, jeho pracovníci totiž nemají respirátory, takže se přes kontrolní body vůbec nedostanou.

„Podle výjimky z vyhlášky hygieny by se sem sice dostat mohli, ale kontrolní body nejsou zatím vybaveny respirátory, aby je tam mohli dát těm lidem, kteří sem budou obědy či nákupy dovážet, takže je vůbec nepouštějí,“ řekl v pondělí Právu mluvčí uničovské radnice Marek Juráň, proč se do města nedostanou firmy, které doručují jídlo a nákupy domů.

V územním obvodu Uničova bylo potvrzeno dalších šest případů nákazy koronavirem. Celkem jich tam je nyní evidováno 18 a v celém Olomouckém kraji 38. Informaci zveřejnil na sociálních sítích olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk (ANO). V Litovli, která byla stejně jako Uničov v pondělí ráno uzavřena, je nyní 13 případů nakažených.

Foto: MÚ Uničov

Z ulic a náměstí Uničova vymizel jinak obvyklý ruch.

Respirátory budou, slibuje hejtman

Podle olomouckého hejtmana Ladislava Oklešťka kraj v pondělí zajistil 5000 roušek, z nichž většina půjde do domovů pro seniory v uzavřené oblasti. „Dalších pět tisíc bychom jich měli mít zítra. Ty půjdou ke starostům, kteří je budou distribuovat na místa, kde je to nejvíce potřeba,“ podotkl hejtman.

Kraj již má k dispozici i 1400 respirátorů. „Ty dostanou prodavačky a část jsme předali policistům na kontrolní stanoviště. Budou jimi vybavovat řidiče, kteří uzavřenou oblast zásobují. Jinak by tam nebyli vpuštěni,“ vysvětlil Okleštěk.

Kvitoval také, že lidé jsou disciplinovaní a stanovená pravidla dodržují, jak byla nastavena.

Zavřené jsou i jídelny a lékárny

Zavřené jsou v Uničově i školní jídelny, jež teď sice nevaří pro školáky, kteří mají nucené volno, ale dosud zajišťovaly jídlo pro seniory. „Ani ty nejedou, protože se do Uničova jejich zaměstnanci nedostanou,“ podotkl Juráň.

Město to zatím vyřešilo tak, že pro seniory zřídilo telefonní číslo na městské informační centrum. „Kdo chce, může si tam objednat nákup, který potom pracovníci města rozvezou po bytech,“ uvedl Juráň.

To, že město je uzavřeno, se dotklo podle něj i místních lékáren. „Několik jich zůstalo uzavřeno, protože jejich zaměstnanci, kteří bydlí mimo Uničov, se do práce nemohli dostat,“ konstatoval mluvčí. Uzavřeno zůstalo ze stejného důvodu i několik ordinací lékařů.

Uzavření Litovle se dotklo i největší sýrárny v Česku

Ekonomika

„Snad dojde ke zjemnění vyhlášky, aby se do města dostali alespoň ti, kteří jsou tu potřební,“ doplnil mluvčí.

Foto: MÚ Uničov

Z ulic a náměstí Uničova vymizel jinak obvyklý ruch.

Z jindy živého Uničova je podle Juráně město duchů. „Pouze tu a tam jde někdo po ulici či náměstí, naprostá většina těch, kteří se na veřejných prostranstvích přece jen objeví, nosí roušky. Jinak lidé velmi disciplinovaně zůstávají doma,“ uvedl Juráň.

Výroba v uničovské společnosti UNEX bude v úterý pokračovat v omezeném režimu. Právu to v pondělí večer potvrdil mluvčí firmy Boris Keka. Do práce by se podle něj měli dostavit všichni zaměstnanci, co bydlí v uzavřené oblasti a nejsou v karanténě, nemocní, nepečují o nezletilé děti a podobně.

S tímto postupem souhlasí i odborová organizace. „Cílem společnosti je zachování výroby při maximální ochraně zdraví zaměstnanců,“ zdůraznil mluvčí s tím, že další dny se budou pravděpodobně řešit operativně podle toho, jak se situace bude vyvíjet. „Předpokládáme, že pokud nenastane nějaký radikální zvrat, pojedeme obdobně jako zítra,“ dodal.

Systém selhává. Na odběry marně čekají tisíce lidí

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám