Hlavní obsah

Unikátní mapa: Jak se šíří koronavirus jednotlivými okresy

Novinky, Kateřina Mahdalová

Jak se koronavirus prohnal Českem. Tak by se dala nazvat unikátní mapa, kterou připravila redakce Novinek a v níž najdete denně aktuální informace o počtech zjištěných případů, o uzdravených pacientech i o zemřelých. Lze na ní dobře sledovat aktuální ohniska nákazy. Pro přehrání celého období pandemie v ČR stiskněte tlačítko play.

Článek

Každý okres v České republice má nějaké případy nákazy koronavirem. Dobrá zpráva při tom všem ale je, že ve všech se počty lidí, u nichž byl virus zjištěn, zvyšují tempem, které odpovídá souhrnným celorepublikovým údajům. Jinými slovy, izolace a preventivní opatření zafungovala všude a nikde nyní nedochází k dramatickému nárůstu.

Druhá mapa zobrazuje nejen okresy podle souhrnných počtů a i zde je možné přehrát si vývoj v čase.

Celkovou historii vývoje nákazy si můžete přehrát po zmáčknutí tlačítka play. Kliknutím na vybranou oblast se pak můžete podívat na vývoj právě ve vašem okrese.

Někde je potvrzených případů více, někde méně. Z části se to odvíjí od toho, kolik lidí se nechalo testovat. Velký vliv má tedy dostupnost testování. Aktuální mapu s testovacími místy a laboratořemi najdete na konci článku.

Vliv má i to, v jaké komunitě se virus šíří (pracovním kolektivu, užší nebo širší rodině apod.) a jak jsou tyto komunity početné a náchylné nákaze.

Nejvyšší podíl potvrzených případů je aktuálně ve věkové skupině mezi 40 a 49 lety, následují skupiny 20 až 39 let a 50 až 59 let. Zjednodušeně řečeno, virus je nyní rozšířen hlavně mezi lidmi v produktivním věku. Postupně se ovšem začíná zvyšovat podíl nakažených seniorů.

I když má oblast více potvrzených případů, neznamená to nutně, že se tam člověk nakazí snáz. I v oblasti, která na mapě vypadá „zdravě”, může totiž žít řada nakažených, jež z různých důvodů nebyli testováni. Například proto, že se u nich neprojevily příznaky nemoci.

Co se týká lokalit, kde se nákaza vyskytuje, krajské hygienické stanice poskytují jen souhrnná čísla za okresy. I když se občas ozývá volání po zveřejňování detailnějších dat, stát k němu zatím odmítá přistoupit - mimo jiné s poukázáním na obavy ze stigmatizace lidí zejména v malých obcích.

Koronavirus v datech: Trochu optimismu pro Česko

Koronavirus

Koronavirus v datech: Sociální izolace zafungovala

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám