Hlavní obsah

U Litovle vyrostla přes noc stanice pro odběr vzorků na testování koronaviru

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Litovel

Mobilní stanice pro kontrolní odběry vzorků na koronavirus začala pracovat ve čtvrtek ráno na okraji Nových Zámků, místní části obce Mladeč zhruba tři kilometry západně od Litovle na Olomoucku. V noci ji za tři hodiny vybudovali vojáci, sloužit má k testování lidí, kteří jsou v hygieniky uzavřené oblasti, tedy z Červenky, Litovle, Uničova a jejich místních částí, kde žije zhruba 24 tisíc obyvatel.

U Litovle vyrostla stanice pro odběr vzorků na testování koronaviruVideo: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

V minulých dnech tu bylo testováno jen pár lidí, což bylo předmětem ostré kritiky samosprávy i občanů. „Lidé jsou poplašení a nervózní. Chtějí vědět, jak na tom jsou, to že testy probíhaly jen sporadicky, bylo pro ně neskutečné trauma,“ řekl Právu starosta Litovle Viktor Kohout (SNK).

Foto: Miloslav Hradil, Právo

U Litovle vyrostla přes noc stanice na testování koronaviru

I přesto, že testů proběhlo jen málo, bylo v Litovli potvrzeno ve středu 12 dalších pozitivních případů. V celém Olomouckém kraji jich bylo do středečního večera 51, z toho v hygieniky uzavřené oblasti 43.

K urychlení testování napomohlo to, že kraj ve středu obdržel rychlotesty na koronavirus, určené hlavně pro tuto oblast. „Jsme rádi, že se konečně podařilo najít řešení. Myslím si, že je to nejlepší možnost,“ uvedl ke zřízení mobilní stanice starosta Litovle.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Do nově zřízené stanice zamíří lidé, které k odběru určí krajská hygienická stanice na základě klinických příznaků. Stanoviště budou využívat ti, kteří jsou mobilní a budou moci na pokyn hygieniků z uzavřené zóny přijet.

Bez vystupování z auta

S vozidlem se pouze vytočí na kruhovém objezdu, z auta nebudou vystupovat. Zdravotníci jim vzorky odeberou přímo ve voze. „Pro občany to znamená přijet autem, stáhnout okýnko, nechat se odebrat a odjet,“ konstatoval ředitel Vojenské nemocnice v Olomouci Martin Svoboda.

Na stanovišti budou v nepřetržitém provozu pracovat zdravotníci z 6. polní nemocnice a z Vojenské nemocnice v Olomouci. Schopni jsou odebrat denně až sto vzorků.

„Ke zřízení stanice jsme přistoupili, abychom celý systém odběrů a následné diagnostiky urychlili a abychom byli co nejblíže občanům v oblasti, kde máme nyní hlášeno nejvíce pozitivních případů.,“ poznamenala Lenka Pešáková z KHS Olomouckého kraje.

„Vše je dáno tak, aby se zbytečně nemuselo zajíždět do uzavřené lokality,“ doplnil olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk (ANO).

Na Olomoucku uzavřeli kvůli koronaviru 21 obcí

Koronavirus

Za těmi, kdo nemohou k odběru přijet a jsou k němu hygieniky indikováni, bude odběrová skupina zajíždět. „Nikdo, kdo je k odběru určen, se nemusí obávat, že by nebyl proveden, byť by den či dva čekal,“ zdůraznila hygienička s tím, že čím později je odběr proveden, tím lepší informaci o případné virémii organismu lze z laboratorního výsledku získat.

Až 1100 vzorků denně

Olomoucký kraj je připraven denně otestovat až 1100 vzorků s podezřením na nákazu koronavirem. Kapacitu až sto vzorků má laboratoř prostějovské nemocnice, přes tisíc vzorků budou moci otestovat vědci v laboratoři experimentální medicíny Ústavu molekulární a translační medicíny, která je součástí Fakultní nemocnice v Olomouci.

„Kapacita 1100 vzorků je obrovská a v této chvíli ji nemá nikdo na Moravě,“ uvedl Okleštěk.

V Nových Zámcích, které hraničí s oblastí, již hygienici uzavřeli, bude podle něj pro lidi z ní k dispozici také stálá lékařská služba, kterou bude zajišťovat armáda.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám