Hlavní obsah

Padnou za oběť koronaviru slevové akce? Prymula je navrhne zrušit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V pátek formou videokonference jednal Ústřední krizový štáb, v jehož čele stojí náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Štáb řeší boj proti šíření koronaviru. Prymula lidem doporučil i nadále používat textilní roušky a vyslovil se pro zrušení slevových akcí.

Briefing po jednání pracovní skupiny Ústředního krizového štábu Video: ČTK

 
Článek

Štáb podle Prymuly řešil distribuci ochranných pomůcek, o niž se postarají ministerstva zdravotnictví a vnitra. Jako první budou ochranné prostředky poskytnuty k zajištění kritické infrastruktury.

Obyvatelstvo by podle Prymuly mělo používat textilní roušky, které lze po dezinfekci používat opakovaně a jeví se výhodnější proti jednorázovým.

Státem zabavené respirátory v Lovosicích byly Červeného kříže. Mířily do Itálie

Koronavirus

Prymula přiznal, že ke změně vyhrazeného času pro nákupy seniorů došlo zejména kvůli stížnostem seniorů, kteří by přišli o slevové akce.

„Ty akce jsou ráno, oni tam chtějí chodit ráno a zase ostatním se nelíbí, že oni teď nemůžou na ty slevy, že se všechno vykoupí,“ popsal šéf krizového štábu problémy části veřejnosti.

„Navrhnu vládě, abychom slevové akce zrušili. V této době je to zbytečné a nemusíme se podbízet potravinami za levnější ceny, takže ty slevové akce nemají význam a naopak jsou potenciálně nebezpečné,“ uvedl Prymula s poukazem na roznos letáků, který může napomoci šíření koronaviru.

Predikce vývoje budou v pondělí

V pondělí budou podle Prymuly zveřejněny predikce dalšího vývoje šíření epidemie koronaviru. Základní kapacita bude 400 a limitní 1500 lůžek pro lidi s vážným proběhem onemocnění Covid-19.

Změna: Senioři budou mít čas na nákup od 7 do 9 ráno

Koronavirus

Zdravotníci by podle Prymuly mohli být případně ubytovaní v hotelích poblíž zdravotnických zařízení, aby nedošlo k případnému šíření koronaviru v rámci jejich rodin.

V rámci opatření je povinnost nosit na veřejnosti roušky, senioři mají vyhrazené časy v obchodech s potravinami a drogeriích, zatímco většina dalších provozoven je z rozhodnutí vlády uzavřena. Lidem je doporučeno omezit kontakt na minimum. Měli by proto zvážit i cesty na chaty a chalupy, aby nedošlo k zavlečení nákazy.

Do ČR v pátek dorazila z Číny zásilka více než milionu roušek, které vláda zakoupila z Číny.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

V ČR je prozatím potvrzeno 774 případů nákazy koronavirem. Otestováno bylo 11 619 osob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám