Hlavní obsah

Stát poslal sociálním službám respirátory nejnižší třídy, před koronavirem neochrání

Pracovníkům v sociálních službách začala v noci armáda distribuovat 80 000 respirátorů. Jedná se však o respirátory nejnižší třídy FFP1, které jsou proti virům neúčinné. O jejich distribuci informoval předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr.

Foto: Archiv, Právo

Respirátor třídy FFP1

Článek

„Armáda během noci rozvezla ze skladu Správy státních hmotných rezerv 80 000 kusů respirátorů třídy FFP1, které zajistilo ministerstvo zdravotnictví. Respirátory jsou určené pro pracovníky v sociálních službách. Rozvoz bude podle pokynů ministerstva práce a sociálních věcí,” oznámil Švagr.

Armáda už dříve rozvezla desítky tisíc respirátorů do nemocnic a záchranným službám a Babiš v neděli uvedl, že v sobotu stát uvolnil ze SSHR dalších 10 000 respirátorů. Některé kraje o víkendu uváděly, že žádaly o desítky tisíc respirátorů, ale dostaly jich zatím od státu pouze stovky nebo tisíce.

Respirátory třídy FFP1 slouží jako ochrana proti netoxickým a nefibrogenním prachům a používají se například ve stavebnictví či potravinářství. Proti virům je účinná třída respirátorů FFP3. Premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli uvedl, že v pondělí bude k dispozici 52 000 respirátorů tříd FFP2 a FFP3.

Zoufalí lékaři shánějí roušky i dezinfekci na internetu, žádají lidi o pomoc

Koronavirus

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) po nedělním jednání vlády řekl, že v nejbližších dnech budou k dispozici další stovky tisíc respirátorů. V pondělí ráno Radiožurnálu řekl, že do konce tohoto týdne má stát zajištěno zhruba 1,7 milionu respirátorů.

Česko má k pondělku 298 potvrzených případů nákazy novým koronavirem. Od nedělní půlnoci přibylo pět nemocných, v neděli ráno bylo nakažených 214. U téměř poloviny případů hygienici neznají místo nákazy, třetina se nakazila v zahraničí, pětina v Česku.

Reklama

Výběr článků

Načítám