Hlavní obsah

Stále ještě existují země, kde koronavirus není. Nejméně zasáhl Tichomoří

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koronavirus zasáhl většinu planety. Podle portálu Worldometer hlásí pozitivní nálezy celkem 199 států a teritorií. Zhruba dvacítce zemí se však zatím vyhýbá, žádné případy nákazy nehlásí množství ostrovů v Tichomoří. Problém ovšem může spočívat v absenci zdrojů, například Americká Samoa přiznala, že nemá odebrané vzorky jak otestovat, píše server CBS News.

Foto: Profimedia.cz

Americká Samoa

Článek

V minulém týdnu se na ostrově objevil člověk, který symptomy vykazoval nákazu koronavirem. Úřady malého státečku přidruženého k USA by se prý rády dozvěděly, zda mají co do činění s prvním případem nákazy, jenže nedisponují technikou k otestování vzorků. Bez certifikované laboratoře vyzkoušeli odborníci nejrychlejší možnou cestu a vzorky odeslali na Havaj, vzdálenou více než 3700 kilometrů. A pro jistotu ještě do Atlanty. Výsledky ale stále neznají.

„Pokud nemají žádný způsob, jak vzorky rychle otestovat, musejí se spolehnout na sociální distancování. V jejich případě je to ještě důležitější,“ konstatuje mikrobioložka a epidemioložka Karen Levyová z Emory University.

V Turecku prudce přibylo nakažených, ministerstvo popírá, že zatajuje rozsah epidemie

Koronavirus

Podobná situace pak panuje i na mnoha dalších tichomořských ostrovech, které dosud nehlásí žádné případy. Jde například o Tongu, Tuvalu, Palau, Šalamounovy a Cookovy ostrovy, Nauru, Mikronésii či Kiribati. Tato území v posledních týdnech navíc přijala velmi striktní opatření, aby šíření viru zabránila.

Marshallovy ostrovy v polovině března dočasně zakázaly vstup na své území, zrušily také některé vnitrostátní linky. Zámořské území Francie Wallis a Futuna přistoupilo ke stejnému kroku, začátkem měsíce také zakázalo jedné výletní lodi zakotvit. Ačkoli jistotu, že někdo už není infikovaný, obyvatelé nemají. Ze stejného důvodu jako Americká Samoa.

Izolaci, která je většinou spíše slabinou, se nyní místní snaží přetavit ve výhodu. „Zdravotnický systém je tak křehký, s velkou nákazou by se tam nedokázali vypořádat,“ uvedl pro server NPR Jonathan Pryke, šéf australského think tanku Pacific Islands Program.

Tichomořské státy ale zároveň očekávají, že jejich ekonomika bude pod tíhou přijatých opatření velmi trpět, protože jsou závislé nejen na turistice, ale také na zahraniční pomoci, importu a podobně. Třeba pro Fidži, nejnavštěvovanější ostrov v Tichém oceánu, může být pandemie skutečně zdrcující.

V Evropě unikly jen Špicberky

Obdobná situace jako v Pacifiku panuje i v některých afrických státech. Většina kontinentu už hlásí potvrzené případy, výjimkou jsou Botswana, Burundi, Lesotho, Malawi, Sierra Leone, Jižní Súdán a některá sporná území jako Somaliland nebo Západní Sahara či africká souostroví jako třeba Svatá Helena, Ascencion a Tristan da Cunha. Lékaři navíc upozornili, že Afrika není na tak rozsáhlou epidemii vůbec připravena a při stavu tamního zdravotnictví jde o časovanou bombu.

Koronavirus v Africe je časovaná bomba, děsí se lékaři

Koronavirus

Existuje ještě několik málo dalších míst na světě, kde nejsou hlášeny zatím žádné případy. Z Asie to jsou Tádžikistán a Turkmenistán, Jemen nebo Severní Korea či Vánoční ostrov. V Evropě koronavirus nezasáhl zatím jen norské souostroví Špicberky.

A ve státech, které dosud hlásí nejnižší počet případů, například Belize, Čad, Somálsko, Nikaragua nebo Papua-Nová Guinea, může být prozatímní příznivá situace dána například velmi malým procentem otestovaných.

Reklama

Výběr článků

Načítám