Hlavní obsah

Slovensko zpřísňuje opatření, ven už jen s rouškou

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava (Od našeho zpravodaje)

Nová slovenská vláda premiéra Igora Matoviče (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO) v souvislosti se šířením koronaviru zpřísňuje některá zavedená opatření. Patří mezi ně například povinnost nošení roušek všude mimo bydliště.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a premiér Igor Matovič.

Článek

„Od 30. března se bude při vstupu do všech nemocnic, fabrik a obchodů měřit teplota,“ uvedl Matovič v úterý na tiskové konferenci. Důchodce vyzval, aby omezili svůj pohyb mimo domov.

„Občané nad 65 let budou moci přednostně nakupovat každý den od deváté do dvanácté hodiny,“ dodal premiér s tím, že pokud starší lidé neomezí sociální kontakty a vycházky mimo domov na nevyhnutelné minimum, vláda je pro ně připravena zavést zákaz vycházení.

Američanka přišla kvůli koronaviru dočasně o několik smyslů

Koronavirus

Vláda dočasně zrušila možnost cestování zdarma vlaky pro studenty až do opětovného otevření škol. „V neděli budou uzavřeny prodejny potravin, drogerie i novinové stánky. Zaměstnanci tak dostanou prostor pro oddych,“ zdůraznil Matovič.

Kabinet chce předložit změnu zákona, aby státní instituce v zájmu ochrany veřejného zdraví mohly využívat lokalizační data mobilních operátorů. Díky tomu by bylo možné například sledovat, zda člověk dodržuje povinnou karanténu.

Mrtví senioři v postelích, o které se nikdo nepostará. Tak vypadají pečovatelské domovy ve Španělsku

Koronavirus

Před nemocnicemi bude možné provést test přímo z automobilu, bez toho, aby zájemce vstoupil do budovy nemocnice. Na východním, středním Slovensku a v Bratislavě bude na léčbu koronaviru vyčleněno po jedné nemocnici. Ostatní nemocnice budou mít k tomuto účelu vyčleněný jeden pavilon.

Vláda vyhlásila nouzový stav a zákaz návštěv v zařízeních sociálních služeb, jako jsou domovy důchodců a úřad veřejného zdravotnictví, uzavře denní stacionáře.

Na celém území jsou zrušeny bohoslužby a veřejnoprávní televize bude v 18 hodin vysílat mše na svém druhém programu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám