Hlavní obsah

Slovenská lékařka v Madridu: pacienty nad 75 let už neléčíme

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

V madridské nemocnici určili lékaři věkovou hranici 75let, koho ještě budou léčit. „Lidé nad touto hranicí se už u nás neléčí. Bude to znít zle, ale těmto pacientům podáme sedativa, uspíme je a necháme je umřít. Je to možné srovnat se specifickou formou eutanazie,“ řekla deníku Sme slovenská psychiatrička Eleonóra Balentová, která pracuje v Madridu.

Foto: Comunidad de Madrid, ČTK/AP

Improvizovaná nemocnice v Madridu

Článek

Lékařka potvrdila, že lékaři musí rozhodnout koho napojí na plicní ventilaci, která v podstatě dýchá za pacienta. Těchto přístrojů je nedostatek. „Tato situace je bezprecedentní. Lékař musí několikrát denně určit, komu dokáže pomoct a koho nechá umřít,“ uvedla slovenská lékařka, která žije v Madridu od roku 1999.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Balentová potvrdila, že nemocnice Universitario del Sureste, ve které pracuje, už přijímá pouze pacienty s Covid-19. O ně se starají všichni lékaři bez ohledu na specializaci. „Jsme téměř jako ve válce. Madrid je na tom nejhůř. Nechci šířit paniku, ale zdravotnický systém ve Španělsku zkolaboval,“ dodala lékařka.

Jako příklad uvedla den, kdy do nemocnice přivezli 140 infikovaných koronavirem a třicet pacientů skončilo přímo na JIP.

Pacienti leží na zemi, Madrid nezvládá příval nakažených

Koronavirus

Balentová dodala, že do domovů důchodců už sanitky nejezdí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám