Hlavní obsah

Šejdíři zneužívají epidemie a důvěřivosti seniorů

Právo, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atmosféra za pandemie nemoci covid-19 hraje do karet nejrůznějším podvodníkům. Ti využívají důvěřivosti seniorů, aby jim vnutili často předražené nebo nefunkční zboží a služby. Upozornila na to spotřebitelská organizace dTest, která zveřejnila příklady několika praktik jako varování.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Nařízení nosit roušky platí do odvolání

Článek

Všudypřítomný strach z onemocnění doléhá zejména na nejohroženější skupinu, kterou jsou starší lidé. Obchodníci jim proto nabízejí různé „zázračné“ potravinové doplňky, u nichž deklarují léčebné účinky proti koronaviru. „Doplňky stravy jsou z hlediska právních předpisů potravinami, a proto jim nelze připisovat léčebné nebo preventivní účinky,“ řekla Eduarda Hekšová, ředitelka dTestu.

Na tento problém nedávno upozornila i Státní potravinářská a zemědělská inspekce, která takové případy kontroluje a pokutuje.

SZPI: Virové epidemie zneužívají další prodejci doplňků stravy

Koronavirus

Nutno podotknout, že na covid-19 se lék stále hledá, několik přípravků je pouze ve fázi testování.

Amulet s tím nezatočí

Přesto se nyní rozmohl také prodej různého dalšího zboží, které je údajně účinné proti koronaviru. Jsou to třeba amulety, vydávané za speciální nebo různorodé přípravky. Ani u nich ovšem nejsou žádné pozitivní účinky proti nemoci prokázány.

Výjimkou není ani internetová nabídka dezinfekčních gelů na ruce, místo kterých objednavateli dorazí třeba jen citronová voda, poukázal dTest a připomněl, že pokud zboží nemá vlastnosti, které byly sjednány nebo které se dají od něj očekávat, je vadné. Spotřebitel pak má nárok na reklamaci.

SPECIÁL: Historie největších pandemií

Speciály

„Není-li možné dodání nové věci bez vad, má právo na odstoupení od smlouvy a vrácení peněz,“ dodala Hekšová. Kromě toho při prodeji z e-shopu může spotřebitel využít své právo na odstoupení od smlouvy do 14 dnů bez uvedení důvodu.

Senioři se také dostávají do sítí zprostředkovatelských e-shopů s rouškami, respirátory a dalšími ochrannými pomůckami. Jejich webové stránky se tváří jako klasický e-shop, přesto tvrdí, že spotřebitel uzavírá smlouvu s třetím subjektem, nejčastěji s prodejcem z Číny. Když se vyskytne problém, odmítají ho v rozporu se zákonem řešit.

Anketa

Jste pro nadstandardně přísné tresty za podvody v době pandemie?
Ano
93,8 %
Ne
6,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8972 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám