Hlavní obsah

S rouškou v obchodě? Pořád jste za „exota“

Novinky, Kristýna Léblová
Praha/Hodonín

V Česku od nedělní půlnoci platí mimořádná opatření. Podle nich by lidé měli chodit jen do práce a z práce domů a na nejnutnější nákupy. Přestože politici prosí občany, aby svůj pohyb omezili na minimum, a navíc se pokusili chránit rouškou nebo alespoň šátkem, mnoho lidí nařízení ignoruje nebo zlehčuje. Takové zkušenosti mají zákazníci, kteří se ke stávající situaci postavili zodpovědně.

Foto: Profimedia.cz

Nošení roušek může snížit šíření viru.

Článek

Protože byly respirátory a roušky vykoupeny ještě před vyhlášením jakýchkoliv opatření, mnoho lidí je vůbec nemá k dispozici, a když ano a skutečně je použijí, připadají si prý doslova jako exoti.

„Byla jsem nakoupit v obchodě potraviny, měla jsem na obličeji respirátor a musím říct, že to vypadalo, jako bych měla snad lepru. Lidé mě obcházeli obloukem, maminky s dětmi přede mnou uskakovaly, dokonce vyjekly,“ popisuje svůj zážitek herečka Yvetta Blanarovičová s tím, že chování občanů ji šokovalo, protože ona se snaží chránit maskou nejen sebe, ale také své okolí.

„Ten respirátor jsem dostala v době, kdy začali mít problémy v Číně. Tehdy mě to pohoršilo, ale dnes jsem za to ráda, protože vím, že lidé k nim nemají přístup. Přála bych si, aby je měli všichni,“ řekla Novinkám herečka.

Foto: archiv Y. Blanarovičové

Yvetta Blanarovičová nosí v obchodě respirátor.

Nemá čas na rukavice

Podobné zkušenosti popisuje na sociální síti i učitelka Eva Veselá z Hodonína, která vyrazila do školy pro materiály, aby mohla dětem zadávat úkoly on-line, a cestou se stavila na rychlý nákup do místního obchodu. Na obličeji měla obyčejnou roušku.

„Jediná s takovým opatřením jsem působila exoticky. Když u pečiva bylo na jednom metru čtverečním nalepeno asi 8 lidí, dovolila jsem si upozornit paní, aby si při přebírání nasadila rukavici, která byla k dispozici. Odpověď zněla, že nemá čas.

U pokladny mě pak chtěl pustit starší pán, protože mám roušku a tu nosí jen nemocní. Ujistila jsem ho, že se rozhodně nemocná necítím a že tou rouškou chráním jeho, a ne sebe. S pobavením se zasmál. Prodavačky roušky neměly a bohužel ani rukavice,“ popisuje rozhořčeně nad nezodpovědností spoluobčanů. Podle ní nejde o to, že by lidé situaci nechápali, ale podle ní prostě nejsou zodpovědní.

„Omezení volného pohybu lidé vážně neberou, vyjet z vedlejší silnice na hlavní bylo katastrofální, v obchodech děti a nakupují celé rodiny společně. Toto opatření neskončí, přátelé, nikdy, protože si vzájemně nepomáháme a nebereme vážně vzniklou situaci,“ píše Veselá.

Babiš chce dvě nemocnice pro nakažené. Pro roušky do Číny poletí sedm letadel

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám