Hlavní obsah

Rodiče školáků mohou využít ošetřovné

Právo, svj
Praha

Rodiče malých školáků mohou kvůli uzavření školy využít ošetřovné při péči o dítě, potvrdila v úterý vláda. Dávka standardně náleží po dobu až devíti kalendářních dnů zaměstnancům, kteří chtějí pečovat o nemocné dítě do 10 let věku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Školáci musí zůstat doma. Ilustrační foto

Článek

Výjimkou jsou případy, kdy je rodič samoživitel. Ten může čerpat ošetřovné až 16 dní. Rodiče či jiné oprávněné osoby se přitom mohou v průběhu 9 dní (resp. 16 dní) jednou v ošetřování vystřídat.

Bude-li o dítě pečovat někdo jiný než jeho rodič, například babička, je podmínkou nároku na dávku, že s dítětem žije ve společné domácnosti.

Choďte do práce a pak buďte doma, poradil Babiš rodičům

Koronavirus

Pokud zůstane doma dětí více, ošetřovné se stejně čerpá pouze prvních 9 dnů, nezáleží, na které z dětí bude žádost o ošetřovné vystavena.

Pouze 60 procent ze mzdového základu

„Ošetřovné náleží zaměstnanci také z důvodu, kdy musí pečovat o zdravé dítě proto, že školské nebo dětské zařízení bylo uzavřeno z důvodu epidemie, havárie nebo jiné nepředvídané události,“ sdělil už minulý týden Právu Vladimír Dostálek z ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV).

Ošetřovné se vyplácí až za devět kalendářních dnů a činí 60 procent redukovaného denního vyměřovacího základu mzdy. Člověk ošetřovné dostane od Okresní správy sociálního zabezpečení buď na bankovní účet, nebo v hotovosti prostřednictvím pošty. V takovém případě ale hradí pojištěnec náklady za doručení.

Orientační výši dávky, která zaměstnanci částečně kompenzuje výpadek ze mzdy, si lze spočítat na kalkulačce MPSV.

Žádost o ošetřovné kvůli uzavření školy však nevystavuje dětský lékař, jak tomu je, když jsou děti nemocné, ale výhradně škola. Žádost pak podávají zaměstnanci u svého zaměstnavatele, který ji po doplnění údajů předá spolu s podklady pro výplatu dávky příslušné Okresní správě sociálního zabezpečení (OSSZ).

Tiskopis je k dispozici v tištěné podobě na OSSZ či na webu České správy sociálního zabezpečení.

U podnikatelů nárok na ošetřovné nevzniká, ani pokud jsou dobrovolně přihlášeni k nemocenskému pojištění.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám