Hlavní obsah

Proč je lepší během koronavirové krize nenosit šperky

Novinky, lin

Nejrůznější ozdoby a šperky jsou s ženami spjaty již od pravěku. Náušnice, řetízky, ale také například snubní prstýnky dotvářejí naši identitu, a kromě módního charakteru často oplývají i sentimentální hodnotou. Proč je ale v současné době lepší všechny šperky bezpečně uložit do naší šperkovnice?

Foto: Profimedia.cz

Na špercích se mohou zachytávat bakterie.

Článek

Ačkoliv toho o koronaviru víme čím dál tím více, stále máme rezervy. I proto platí, že není na místě podceňovat ochranná opatření, a to i například týkající se šperků.

„Na základě informací o virech obecně lze předpokládat, že i koronavirus může ulpět na jakémkoliv šperku,“ říká profesorka pohotovostních zdravotnických služeb Lucy Wilsonová pro Huffington Post a dodává, že hlavním úkolem každého z nás by mělo být mít čisté ruce a držet je co nejdál od obličeje a zbytečně se ho nedotýkat.

Dopady koronavirové krize. Ženy zatěžuje více než muže

Koronavirus

Navíc, i kdyby šperky neměly na přenos viru vliv, konkrétně nošení prstýnků a časté umývání rukou může vést k podráždění pokožky. I proto není od věci se šperků alespoň na chvíli vzdát.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Po sundání umyjte

Pokud se šperky rozhodnete sundat, nezapomeňte na jejich řádnou dezinfekci. „V případě, že jsou šperky znečištěné, si jejich nasazením znovu kontaminujete ruce,“ říká Wilsonová.

Nejlepší potraviny na podporu imunity

Zdraví

Ochraňte sebe i šperky

Pokud se rozhodnete šperků na čas vzdát, uvidíte, že tím uděláte službu nejenom sobě, ale také jim.

„Dezinfekční prostředky by se totiž obecně neměly dostat do styku s organickými drahokamy, korálky či perlami. Alkohol obsažený v dezinfekcích totiž může způsobit narušení povrchu šperku a vést k jeho následnému poškození.

To samé platí například i pro opály či tyrkysy. A pokud si nejste jistí, z jakého kamene je váš šperk vytvořen, vždy je lepší ho před umytím sundat,“ radí historička šperků Elizabeth Doyleová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám