Hlavní obsah

Přehledně: Opatření na hranicích

Právo, Matěj Říha, Radim Vaculík

Hranice Česka s Rakouskem a Německem budou kvůli šíření koronaviru od páteční půlnoci uzavřeny s výjimkou jedenácti určených přechodů. Na těch čekají řidiče povinné kontroly, které má na starosti policie a pomohou jí vojáci. Dalších sedm přechodů bude otevřeno pouze pro české občany, kteří je mohou využít pro cestu do práce za hranicemi.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Policisté a hasiči na hraničním přechodu v Pomezí nad Ohří na Karlovarsku rozdávají informační letáky.

Článek

Mimořádné opatření ve čtvrtek odsouhlasila vláda. Platit bude minimálně do středeční půlnoci. Pak musí kabinet rozhodnout, jestli budou kontroly pokračovat i v dalších dnech.

Vláda uzavírá hranice a omezuje cestování

Koronavirus

Jde vůbec o první případ, kdy se Česko od vstupu do schengenského prostoru rozhodlo pro tak razantní postup. Kontroly na hranicích nebyly zavedeny ani v roce 2015, kdy v Evropě vrcholila migrační krize.

Nyní se lidé do Německa nebo Rakouska dostanou jenom osobními automobily. Mezinárodní autobusová, vlaková nebo lodní doprava se zastaví. Letecká doprava s cestujícími na palubě bude fungovat jen na pražském letišti Václava Havla.

Co se smí a nesmí po vyhlášení nouzového stavu

Koronavirus

S kontrolami pomůže armáda

Česko má s Německem a Rakouskem celkově téměř padesát hraničních přechodů. Od půlnoci ale bude možné využít jen sedm s Německem - Strážný, Pomezí nad Ohří, Rozvadov, Folmava, Železná Ruda, Krásný les a Hora Svatého Šebestiána, a také čtyři s Rakouskem - Dolní Dvořiště, České Velenice, Hatě, Mikulov. Tyto přechody budou fungovat nonstop.

Další přechody Vratěnín, Valtice, Nová Bystřice, Všeruby Jiříkov, Vojtanov a Cínovec pak budou moci využívat jen čeští občané, kteří pracují na rakouské či německé straně. Policisté je přes hranice pustí, když budou mít dotyční doklad totožnosti a potvrzení od zaměstnavatele, že pracují na druhé straně hranice. Tyto přechody budou moci lidé využívat vždy od pěti hodin ráno do jedenácti hodin večer.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Nouzový stav v ČR

„Celkem bude na těchto přechodech 2090 příslušníků Armády ČR, policistů tam bude samozřejmě více. Je to takový vyvážený kompromis,“ podotkl ve čtvrtek ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) s tím, že počet otevřených přechodů a na ně nasazených lidí je možné podle potřeby měnit.

Na hranicích už byly od pondělního rána zavedeny namátkové kontroly, při kterých hasiči cestujícím měří teplotu. Hasičům, policistům a celníkům pomáhá i armáda. Zkontrolovali desítky tisíc vozidel, několik lidí poslali do karantény.

Nedělejte nájezdy na obchody, není to třeba, apeluje Babiš na Čechy

Koronavirus

Kontroly sociálky a policie doma

Vláda zároveň ve čtvrtek rozhodla o dalším opatření, do kterého se policie zapojí. Ve spolupráci s pracovníky české správy sociálního zabezpečení bude sledovat, jestli dodržují povinnou dvoutýdenní karanténu lidé, na které byla kvůli koronaviru uvalena.

Tyto kontroly budou podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) namátkové na základě seznamů těchto osob, který mají úřady k dispozici. V případě nedodržení karantény hrozí lidem až třímilionová pokuta.

V Česku je 116 nakažených koronavirem

Koronavirus

Hamáček v této souvislosti poznamenal, že v minulých dnech dostal mnoho zpráv třeba od prodavaček v samoobsluhách, které si stěžovaly na to, že si nakupující ve frontě povídají o tom, že mají být v karanténě, ale šli si nakoupit. To je však zakázané.

Hamáček: Pokud bude třeba, zavedeme další restrikce

Koronavirus

„Z mého pohledu tady končí legrace. Přijímáme drakonická opatření, abychom ochránili naše obyvatele. Pokud má někdo uloženou karanténu, tak ji bude muset dodržovat,“ zdůraznil Hamáček.

Reklama

Výběr článků

Načítám