Hlavní obsah

Přehledně: Jak probíhá nemoc Covid-19?

Čínští vědci ve své studii zdokumentovali průběh nemoci Covid-19, kterou způsobuje nový typ koronaviru. Svůj výzkum provedli na 138 pacientech, kteří se léčili v nemocnici ve Wu-chanu, kde se nákaza objevila poprvé.

Studie pacientů s koronavirem z Wu-chanu ukazuje, jak se v průběhu času mění obtížeVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Studie, kterou publikoval časopis Jama, uvádí, že obvykle je prvním symptomem zvýšená teplota. Doprovázet ji může únava, bolest svalů a suchý kašel.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Do pěti dnů se pak projeví dýchací potíže, a to především u starších lidí nebo lidí s už oslabenou imunitou.

Do osmého dne se pak u osob s vážnými příznaky projeví syndrom akutní dechové tísně, kdy se v plicích začne hromadit tekutina. Tento stav může být smrtelný.

Čínské úřady falšují počty nemocných a vyléčených, tvrdí lékař z Wu-chanu

Koronavirus

Výzkum vědců také odhalil, že minimálně v Číně trvalo sedm dnů, než byli lidé, kteří pociťovali horečku, přijati do nemocnice. Do desátého dne jsou pak pacienti se zhoršujícími se příznaky přesunuti na jednotku intenzivní péče. U těchto lidí se kromě výše zmíněných příznaků objevila také bolest břicha a nechutenství.

Pacientům, kteří se nakazili nemocí Covid-19, trvalo v průměru dva a půl týdne, než se z nákazy uzdravili a byli propuštěni z nemocnice.

Počet potvrzených případů koronavirem se celosvětově blíží ke 230 tisícům, mrtvých je více než 9300. Dalších více než 86 tisíc lidí se uzdravilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám