Hlavní obsah

Poslanci schválili 25 tisíc korun pro OSVČ

Novinky, Renáta Bohuslavová

Osoby samostatně výdělečně činné budou mít nárok na bonus v důsledku koronaviru ve výši 25 tisíc korun. V úterý to schválili poslanci. Na podporu za dobu od 12. března do konce dubna dosáhnout všichni OSVČ na hlavní i vedlejší poměr, pokud nejsou zaměstnáni, bez ohledu na výši nebo pokles příjmu v roce 2019. Nárok budou mít i pracující studenti.

Foto: ČTK

Alena Schillerová

Článek

O 25 tisíc korun od 12. března do konce dubna tak může podle návrhu vlády žádat:

  • OSVČ, kteří vykonávají svou činnost jako hlavní
  • OSVČ, kteří vykonávají svou činnost jako vedlejší. Jde o invalidní a starobní důchodce, podnikatele na mateřské nebo rodičovské dovolené nebo pečující o postiženou osobu
  • Studenti do 26 let
  • OSVČ, kteří pobírá ošetřovné
  • OSVČ, kteří pracují navíc na DPP nebo DPČ
  • OSVČ jako zaměstnavatelé
  • OSVČ, kteří doloží čestné prohlášení se splněnými podmínkami

O podporu nemohou žádat zaměstnanci, kteří mají OSVČ jako vedlejší poměr. Ti by měli využít vládní program Antivirus, který nastavilo ministerstvo práce. Příspěvek nebude podléhat zdanění.

Poslanci schválili odklad splácení úvěrů až o půl roku

Koronavirus

Prošel jediný návrh opozice a to ten, že budou moct OSVČ o příspěvek žádat emailem.

Opozice naopak neprosadila řadu dalších návrhů. Mezi nimi byly například ty na zvýšení příspěvku na 30 tisíc korun, což chtěla ODS nebo dokonce až na 40 tisíc korun, což prosazovala SPD.

Podporu nezískal ani návrh na rozšíření pro OSVČ, kteří jsou zároveň zaměstnanci.

Záznam: Jednání sněmovnyVideo: psp.cz

Neprošel ani návrh Pirátů, aby byla podpora rozšířena i na lidi pracující na DPP a DPČ, kteří jsou jako OSVČ na vedlejší poměr.

Ministryně financí Alena Schillerová původně navrhovala, aby podmínkou byl 10procentní propad v příjmech za období leden až březen 2020 k tomu samému období roku 2019. Stejně tak zmizela podmínka, podle které museli mít podnikatelé v loňském roce hrubé roční příjmy vyšší než 180 tisíc korun.

O peníze mohou žádat ti, kteří byli aktivní ke dni 12. března 2020. Případně ti, jejichž činnost byla přerušena kdykoliv po 31. srpnu 2019 (sezónní podnikání).Ti, co si tak založili živnost po 12. březnu, nárok nemají.

Žádat budou moct podnikatelé od 15. dubna, a budou tak dělat na svém finančním úřadě a ideálně elektronicky přes daňový portál. A celkově budou moct žádat pouze do konce června.

Zákon musí ještě schválit Senát a podepsat prezident.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám