Hlavní obsah

Počet nakažených koronavirem je mnohonásobně vyšší, než jsou potvrzené případy

V německých nemocnicích na jednotkách intenzivní péče přibývají stále častěji mladí pacienti nakažení novým typem koronaviru, píše server týdeníku Focus s odkazem na Clemense Wendtnera, šéflékaře infekční kliniky v Mnichově-Schwabingu. Současně varuje, že počet nakažených je mnohonásobně vyšší, než uvádějí statistiky potvrzených případů.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Lékaři ve zvláštním stanu v Berlíně testují pacienta na koronavirus.

Článek

„Mělo by nás to nutit dodržovat všechna nařízení a opatření, jež jsou v boji s touto nákazou vyhlášena. Nebezpečí, které tento nový virus představuje, se zpočátku podceňovalo jak politiky, tak vědci,“ připustil lékař.

V současné chvíli lékařům dělá největší starosti počet nakažených, jejichž infikování není oficiálně potvrzené. Wendtner je přesvědčený, že nakažených je daleko více, než uvádějí oficiální statistiky. V Itálii je podle jeho názoru až desetkrát více infikovaných. Jeho teorii potvrzuje vysoká smrtnost překračující pět procent. V Německu bylo podle něj infikováno asi pětkrát více lidí, než je potvrzených případů.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Hororové situace z Itálie by se podle jeho názoru v Německu neměly opakovat. „Ačkoliv počet pacientů roste, v porovnání s italskými kolegy máme určitou časovou výhodu v podobě zhruba dvou týdnů, které se využily k přípravě a aktivaci personálu i vybavení nemocnic,“ řekl Wendtner.

„Křivka nově nakažených bude v následujících dnech stále růst vzhledem k délce inkubační doby, nedetekovaným infekčním řetězcům a nedůsledným opatřením proti šíření nákazy,“ tvrdí Wendtner. Opatření, jako je uzavření škol, restaurací, obchodů, omezení slučování lidí a vycházení se podle jeho slov projeví nejdříve za tři týdny.

Reklama

Výběr článků

Načítám