Hlavní obsah

Hasič z Mariánských Lázní se nakazil, stanice jde do karantény

• Aktualizováno

Evropa se nyní místo Číny podle Světové zdravotnické organizace (WHO) stala epicentrem pandemie nového typu koronaviru. Státy přikročily k tvrdým opatřením. Španělsko od pondělí zakáže občanům vycházet z domova. Uzavírají se hranice, vyhlašují se stavy nouze, aby vlády mohly snáze přijímat bezpečnostní opatření. V Česku se zavřely restaurace a až na výjimky i obchody. ČR nyní registruje 189 nakažených.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Čína pomáhá Jižní Koreji v boji s koronaviremVideo: Reuters

 
Článek

On-line zpravodajství týkající se situace nákazy novým typem koronaviru končíme. Děkujeme za pozornost.

02:30 - Americký prezident Donald Trump se v pátek podrobil testu na koronavir a v sobotu jeho lékař oznámil, že test byl negativní. 73letýTrump se při nedávné návštěvě brazilského prezidenta Bolsonara na Floridě dostal do kontaktu se třemi osobami, které byly později testovány pozitivně.

22:20 - Uzavření hranic na základě rozhodnutí české i polské vlády má své dopady i pro turistiku v Krkonoších. S platností od první minuty neděle 15. března je zakázáno vstupovat z českého území na území Polska a od půlnoci na pondělí 16. března i z území Polska do Česka. Zákaz se týká i takzvané zelené hranice, tedy turistických cest, ať už značených či neznačených.

21:39 - Velká Británie kvůli nebezpečí nákazy novým koronavirem brzy nařídí lidem nad 70 let kompletní čtyřměsíční izolaci. Uvedla to britská televize ITV.

Izolace pro seniory či zabavení hotelů. Britská vláda připravuje opatření proti koronaviru

Koronavirus

21:35 - Slovinsko oznámilo, že jeden z nakažených novým typem koronaviru zemřel. Obětí je starší muž, který trpěl dalšími chorobami. Muž se nakazil spolu s dalšími klienty pečovatelského domu od tamějšího lékaře, který se vrátil z Itálie. Slovinsko registruje 181 lidí, kteří jsou nakaženi virem Sars CoV-2, před dvěma dny jich bylo jen 82

21:27 - Hasič z Mariánských Lázní má pozitivní výsledek testu na koronavir. Zřejmě se nakazil na společenské akci. Celá stanice jde na dva týdny do karantény.

21:17 - Španělský premiér Pedro Sánchez vyhlásil kvůli koronaviru 15denní stav nouze. Uzavřou se restaurace i obchody, vyjma těch se základními potřebami.

20:54 - Izrael kvůli koronaviru zavře kavárny, restaurace, zábavní podniky a veřejné školy, řekl premiér Benjamin Netanjahu. Kvůli nákaze nasadí protiteroristické technologie.

20:52 - Namibie, Rwanda a Svazijsko oznámily první případy nákazy novým typem koronaviru.

Foto: Flavio Lo Scalzo, Reuters

Zdravotníci v provizorní nemocnici v italské Brescii

20:22 - V Německu stoupl počet infikovaných virem SARS-CoV-2 na 4233. Země má osm obětí a zatím 46 uzdravených.

20:13 - Podnikatelé požádali vládu o změny v zákazech provozu většiny obchodů. Chtějí, aby v nouzovém stavu mohly fungovat například opravárny, banky i zdravotní, sociální a poštovní služby.

„Navrhujeme změny, které reflektují menší nebezpečnost z hlediska zdravotního. Lidé by i v nouzovém stavu měli mít možnost vyřešit si opravu svého vozidla, nakoupit náhradní díly nebo stavební materiál, ale také vyřešit si záležitosti v bance nebo pojišťovně,” uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Podle něj jde o prodeje v oborech, kde je nižší koncentrace zákazníků.

Mobilní operátoři kvůli krizi upravují služby, část bude zdarma

Mobil

19:50 - Francie kvůli koronaviru uzavře kavárny, restaurace a obchody, mimo těch se zbožím běžné potřeby, řekl premiér. Maximum lidí má pracovat z domova.

19:41 - Počet obětí nemoci z koronaviru ve Francii vystoupil na 91, v pátek bylo mrtvých 79. Celkem se v zemi nakazilo koronavirem téměř 4500 lidí.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Koronavirová nákaza uzavřela Eiffelovu věž v Paříži

19:10 - Ve Španělsku na nemoc z koronaviru zemřelo podle listu El País už 189 lidí. V pátek byla bilance 121 mrtvých. Potvrzených případů nákazy je přes 6200.

19:07 - Produkce a distribuce potravin je plynulá, jejich zásoby jsou dostatečné, řekl ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD).

19:02 - Nikdo z nakažených se zatím ještě neuzdravil, uvedl Roman Prymula, náměstek ministra zdravotnictví. Ačkoliv jsou někteří pacienti bez příznaků nemoci, testy stále ukazují, že virus vylučují, řekl Prymula Radiožurnálu.

Hejtman Vondrák se zlobí na ministerstvo: Pomůcek dali málo a uvádějí chybný počet nemocných

Koronavirus

18:43 - Norsko uzavře od pondělního rána v obraně před koronavirem všechny přístavy a letiště. Skandinávské aerolinky SAS přechodně propouštějí personál.

18:37 - V Olomouci budou od pondělí uzavřeny všechny objekty magistrátu i městské policie pro veřejnost. Nařízení zatím platí deset dnů, do 24. března

18:34 - Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch oznámil, že se počty nakažených v Česku razantně zvýšily. Infikováno novým typem koronaviru je nyní 189 lidí. Je to o 39 lidí více než bylo v sobotu ráno.

18:23 - V Česku je 177 potvrzených případů nákazy koronavirem, je to o 27 více než v sobotu ráno.

Část interny ve Šternberku je v karanténě, léčil se tam pacient nakažený koronavirem

Koronavirus

18:19 - V Itálii na onemocnění způsobené koronavirem zemřelo už 1441 lidí. V pátek bylo obětí 1266. Celkový počet případů nákazy koronavirem přesáhl 21 tisíc lidí.

18:14 - Dánsko oznámilo první oběť v souvislosti s nákazou SARS-CoV-2. V Kodani zemřel 81letý pacient, který byl na kliniku přijat kvůli jinému onemocnění. Nakonec se u něj prokázala nákaza.

Česko posílá pro rychlostesty na koronavirus dvě letadla do Číny

Koronavirus

18:06 - Americký prezident Donald Trump oznámil, že se nechal otestovat na koronavirus. Výsledky podle něj zatím nejsou. Nemoci COVID-19 podlehlo v USA už 50 lidí.

18:05 - Ministerstvo zahraničí vyšle autobusy pro Čechy, kteří uvízli kvůli opatřením proti šíření koronaviru v evropských zemích. První odjel do Frankfurtu nad Mohanem.

Hygienici kontaktují účastníky lyžařského zájezdu do Trentina

Koronavirus

18:02 - Kvůli hrozbě šíření koronaviru chce Liberecký kraj omezit běžecké lyžování. Do bílých stop v Jizerských horách a Krkonoších díky slunečnému počasí vyrazily stovky lidí, což je v rozporu s nařízením vlády, které se snaží množství lidí na jednom místě omezit. Liberecký kraj se proto od neděle rozhodl ukončit provoz skibusů, které do Bedřichova a na Smědavu běžkaře vozí.

17:48 - Nově nakažených přibývá také na Slovensku, kde bylo v sobotu pozitivně testovaných dalších 12 pacientů. Uvedl to premiér Peter Pellegrini. Slovensko tak má celkem 44 infikovaných.

17:44 - Ministerstvo zdravotnictví zvýšilo počet nakažených koronavirem, celkem jich je 175. Během soboty tak už přibylo dalších 25 infikovaných.

Další nakažený zdravotník. Koronavirus má lékař z Břeclavi

Koronavirus

17:40 - V Česku je 174 nakažených koronavirem, oznámil v sobotu večer premiér Andrej Babiš. Během soboty přibylo dalších 24 infikovaných.

17:34 - V neděli ráno odletí do Číny dva letouny pro 100 tisíc rychlotestů na nový koronavirus, uvedli Babiš a Havlíček po jednání štábu ministerstva průmyslu.

17:28 - USA rozšíří kvůli koronaviru zákaz letů z Evropy i na Británii a Irsko, uvedly zdroje agentur AP a Reuters. Zákaz platil zatím pro 26 zemí včetně ČR.

16:27 -  Ministerstvo průmyslu spustilo call centrum pro živnostníky a podnikatele v návaznosti na nová opatření kvůli šíření koronaviru. Informační linka má telefonní číslo: 224 854 444.

Lékař z urgentního příjmu olomoucké nemocnice má koronavirus, nakažen mohl být i personál a pacienti

Koronavirus

15:51 - Ve Francii se poprvé nakazil novým typem koronaviru 74letý vězeň. Od 8. března byl na samotce ve vězení Fresnes v jižní části metropolitní oblasti Paříže. V pátek se dostal do nemocnice poté, co se u něj objevily první příznaky, uvedla francouzská tisková agentura AFP s odvoláním na mluvčí ministerstva spravedlnosti. Muž neměl žádný kontakt s ostatními vězni a kvůli svému věku je pod zvláštním dohledem.

15:49 - V New Yorku zemřel první pacient nakažený koronavirem. Jde o 82letou ženu, která trpěla rozedmou plic. Stát Georgia vyhlásil pohotovost.

15:39 - V Praze přibyli lidé nakažení koronavirem. Hygienici evidují k dnešnímu odpoledni 61 potvrzených případů.

Selhání pokračuje. Nemocnice muže testovala až po medializaci, a navíc propálila jeho jméno

Koronavirus

15:33 - Hygienici Karlovarského kraje vyzvali všechny, kteří se účastnili v sobotu 7. března plesu v hotelu Chateau Monty Spa Resort v Mariánských Lázních, aby zůstali v domácí karanténě. Na plese byl také člověk, u kterého se potvrdilo onemocněním COVID-19.

15:18 - Ve Velké Británii zemřelo dalších deset lidí, u nichž se potvrdila nákaza koronavirem. Země má podle tamních zdravotnických zdrojů už 21 úmrtí.

15:15 - Policejní hlídky nepustily do Česka přes hranici s Rakouskem zhruba 500 aut. Naopak do Rakouska nesmělo odjet 43 aut.

14:59 - Slovenští lékaři a zdravotní sestry mohou nadále jezdit pracovat do Česka, uvedl Hamáček. Mají výjimku ze slovenských karanténních opatření

14:39 - Španělská vláda od pondělí zakáže občanům vycházet. Výjimkou bude jen cesta do práce, do nemocnice či za nákupem potravin.

Černý scénář v USA: Koronavirem se nakazí víc než polovina Američanů

Koronavirus

14:00 - Bavorsko hlásí další nakažené koronavirem. V současné chvíli je infikováno  SARS-CoV-2 celkem 681 lidí.

13:29 - Bezúročné půjčky na pomoc podnikatelům kvůli dopadům šíření koronaviru by nakonec mohly být bez spodní hranice půl milionu, řekl prezident Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů Jan Wiesner. Podle původní verze mohli podnikatelé přes Českomoravskou záruční a rozvojovou banku (ČMZRB) požádat o částku od půl milionu do 15 milionů korun s ročním odkladem splátek a splatností dva roky.

První nakažený Čech v zahraničí. Koronavirus má muž ve Vietnamu

Koronavirus

13:04 - V českém zdravotnictví chybí stovky tisíc až milion respirátorů, řekl ministr Adam Vojtěch ČRo.

12:19 - Místopředseda Evropského parlamentu a europoslanec Marcel Kolaja (Piráti) je v karanténě v Brně a čeká na výsledky testů na koronavirus.

„Přiletěl jsem v 11:00 z Bruselu, odjel jsem do Brna. Večer jsem začal mít kašel a stoupla mi teplota. Proto jsem požádal o otestování, pracovník Krajské hygienické stanice rozhodl, že mě přijede někdo otestovat domů,” uvedl Kolaja. Odběr podstoupil v pátek odpoledne, na výsledky zatím čeká.

Přehledně: Jak odlišit chřipku od koronaviru?

Koronavirus

11:46 - V Íránu je podle čerstvé bilance novým koronavirem nakaženo více než 12.700 lidí, o 1300 víc než v pátek. Zemřelo 611 lidí, v pátek jich bylo 514.

11:43 - Padesátku dobrovolníků z řad studentů registruje k Univerzita Hradec Králové. Všichni se přihlásili s nabídkou, že budou zdarma hlídat děti zdravotnickému personálu a lékařům, aby mohli být v práci.

11:27Vietnam oznámil pět nových případů nákazy koronavirem, je mezi nimi i český občan, uvedlo tamní ministerstvo zdravotnictví. Země má 53 nakažených.

Už v lednu byl ve vietnamském městě Danang hospitalizován český občan s podezřením na nákazu koronavirem. Koncem ledna byl však z nemocnice propuštěn. Ministr zahraničí Tomáš Petříček tehdy řekl, že testy byly negativní a že Čech virem nakažen nebyl.

Prymula: Pokud to nezabere, budeme přísnější

Koronavirus

10:31 - Obchodníci dnes po opatřeních vlády zaznamenali zvýšené nákupy, část zboží může na pultech krátkodobě chybět. Zásob je ale ve skladech dost, uvedli.

10:18 - Bank a pošt se nová vládní omezení k zamezení šíření koronaviru nedotknou. Jejich pobočky zůstanou otevřené, a to i ty, které jsou v nákupních centrech. Vyplývá to z vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO) a vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) na dnešní tiskové konferenci.

10:07 - Bank a pošt se nová vládní omezení k zamezení šíření koronaviru nedotknou, pobočky zůstanou otevřené. Ze služeb mohou fungovat prádelny a čistírny.

Foto: Novinky

Nouzový stav v ČR - co zůstává otevřené

9:59 - Společnost Apple zavírá kvůli koronaviru své maloobchodní pobočky v celém světě, výjimkou je takzvaná Velká Čína. Opatření platí do 27. března.

9:31 - Armáda v pátek rozvezla do nemocnic a záchranným službám zhruba 51 000 respirátorů, byly rozděleny podle stavu zásob, řekl premiér Andrej Babiš. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ve čtvrtek uvedl, že v pátek by mělo být dodáno zhruba 60 000 respirátorů.

Babiš dále informoval, že Vojtěch má nasmlouvané celkové závazné objednávky na 1,7 milionu respirátorů s dodáním mezi středou až pátkem příštího týdne. V pondělí by podle Vojtěcha také do Česka mělo dorazit pět milionů roušek

9:15 - Nový Zéland bude od neděle požadovat od všech, kdo přicestují ze zahraničí, aby se na 14 dní izolovali. Opatření, které má zabránit šíření nového koronaviru, se bude týkat naprosto všech bez ohledu na jejich národnost a zahrnuje také Novozélanďany.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nový Zéland posílá do domácí karantény všechny, kteří vstoupí do zeměVideo: Reuters

Babiš: Karanténa pro Prahu a ČR zatím není téma

Koronavirus

9:01 - Pardubický kraj dostal od státu prvních 2050 respirátorů. Do skladu v Chrudimi dorazily brzy ráno. Obdrží je infekční oddělení nemocnic a záchranáři.

8:21 - Nejvíce případů nákazy v ČR, 58, je v Praze, následuje Středočeský kraj s 21 případy a Ústecký kraj se 17 pozitivními testy.

8:19 - Pro oblast filipínské metropole Manily byl kvůli šíření koronaviru vyhlášen od dnešní půlnoci zákaz nočního vycházení, platí až do 14. dubna. Nákupní centra byla vyzvána, aby na tuto dobu zavřela. Na Filipínách nákaze dosud podlehlo šest lidí.

8:05Podle čerstvých informací se v Česku nechalo na koronavirus testovat 3094 lidí.

Vtipů na koronavirus je pořád dost, ty snad nikdy nedojdou

Koronavirus

8:02 - Nemocnice v Pardubicích připravuje akutní část, aby byla eventuálně schopna přijmout pacienty s COVID-19, kterou vyvolává nový koronavirus. Krajské nemocnice postupně utlumí plánované operace a uzavřou poradny. Výjimku mají onkologicky nemocní pacienti, péče o ně bude stále komplexní. Ambulance nadále fungují.

Přehledně: Kteří pacienti s koronavirem jsou nejvíce ohroženi?

Koronavirus

7:20 - Liberecký kraj zřídil od dnešního rána infolinku krizového štábu. Na číslo 485 226 999 se mohou lidé denně od 08:00 do 20:00 obracet s dotazy na koronavirus.

6:23 - Sněmovna reprezentantů v USA schválila mimořádný legislativní balíček na pomoc rodinám a pracovníkům zasaženým epidemií nového typu koronaviru. Ohledně podoby opatření navrženého opozičními demokraty se vedly v posledních dvou dnech stranické spory, nakonec se však podařilo vyjednat kompromis, který podpořil i prezident Donald Trump. Legislativa by tak mohla vstoupit v platnost již na začátku příštího týdne.

Hraniční přechody s Německem zatarasili silničáři, hlídkují u nich policisté

Koronavirus

6:04 - Kvůli koronaviru se neotevře většina obchodů, ty s potravinami ano, zavřené zůstanou restaurace, ale i bazény či řada sportovišť. Zákaz platí od 6:00.

Kolumbie uzavírá hranice s Venezuelou a vrací zpátky všechny návštěvníky, kteří byli v Evropě nebo AsiiVideo: Novinky

6:03 - Z obav před šířením nového typu koronaviru zpřísňují některé latinskoamerické země kontroly na svých hranicích. Kolumbie dnes uzavřela hranice se sousední Venezuelou a omezila vstup pro lidi přijíždějící z Evropy a Asie. Guatemala zakázala vstup lidem z USA a Kanady, podobný krok zvažuje Mexiko. Uruguay bude po návštěvnících z devíti zemí vyžadovat 14denní pobyt v karanténě.

Kolumbie uzavírá hranice s Venezuelou a vrací zpátky všechny návštěvníky, kteří byli v Evropě nebo AsiiVideo: Novinky

5:30V Česku je nyní 150 potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru, řekl Radiožurnálu premiér Andrej Babiš (ANO). Je to o devět víc než v pátek večer.

Výrobci zvedli ceny roušek i 50krát

Koronavirus

4:47 - Pevninská Čína zaznamenala za pátek 11 nových případů nákazy koronavirem a 13 dalších obětí. Počet lidí, kteří tam od vypuknutí epidemie viru podlehli, tím vystoupal na 3189 z celkem 80 824 infikovaných.

4:45 - Vláda chystá na 8:00 tiskovou konferenci o rozhodnutí uzavřít restaurace a obchody.

4:40 - Jižní Korea k dnešnímu dni zaznamenala 8086 nakažených novým typem koronaviru. Nákaza se tam za pátek potvrdila u 107 nových pacientů, což je o tři méně, než předchozí den. Podle agentury Reuters se tím potvrzuje mírný sestupný trend z posledních dní. V zemi se rovněž druhý den po sobě vyléčilo víc pacientů, než se jich nově nakazilo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Čína pomáhá Jižní Koreji v boji s koronaviremVideo: Reuters

4:36 - Vláda zakázala provoz restaurací a obchodů s výjimkou lékáren a potravin.

Kvůli koronaviru se zavírají restaurace a obchody s výjimkou lékáren a potravin

Koronavirus

2:15 - Venezuela s Uruguayí dnes oznámily první případy nákazy novým typem koronaviru. Salvador, kde dosud infekce prokázána nebyla, zvažuje v reakci na šíření nákazy přijmout další rázná opatření. O preventivních krocích přemýšlí i Mexiko, které nevylučuje systém kontrol na hranicích se Spojenými státy, jež se s koronavirem potýkají.

2:04 - Lídři skupiny G7 uspořádají v pondělí videokonferenci o společném postupu proti pandemii koronaviru. Podle Reuters to potvrdili americký i francouzský prezident Donald Trump i Emmanuel Macron.

Co se smí a nesmí po vyhlášení nouzového stavu

Koronavirus

0:00 - Platí zákaz cestovat do zahraničí autobusy, konkrétně vozidly s kapacitou nad devět osob, vlaky a loděmi. Cestovat za hranice bude možné pouze osobními automobily. Češi se budou moci ze zahraničí vrátit a cizinci naopak odjet.

Celosvětově se nemocí COVID-19, kterou nový koronavirus vyvolává, nakazilo přes 140 tisíc lidí, více než 5000 nemoci podlehlo. Na Čínu připadá přes 3000 obětí, zemi se ale daří nákazu zpomalit. Nejpostiženější zemí v Evropě je Itálie, kde za posledních 24 hodin stoupl počet obětí o 250 na 1266. Počet potvrzených případů tam vzrostl na 17 660.

Totální selhání odběrů v Praze: Muže s příznaky a kontaktem s nakaženými poslali domů. Nic nebylo připravené

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám