Hlavní obsah

Obezita zvyšuje riziko nakažení koronavirem

Novinky, lin

Téměř dvě třetiny pacientů, kteří onemocní koronavirem, trpí obezitou. Vyplývá to z údajů britských nemocnic. Tito lidé mají také větší pravděpodobnost, že se u nich objeví komplikace či že zákeřnému viru nakonec podlehnou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Již dřívější studie jasně prokázaly, že obézní lidé postižení infekcemi jsou oproti zdravým jedincům náchylnější k nejrůznějším druhům komplikací. Je u nich také vyšší riziko, že chorobě podlehnou. To dokazují i nejnovější údaje z britských nemocnic, podle kterých 63 procent pacientů ležících na oddělení jednotky intenzivní péče z důvodu nákazy koronavirem trpí různými stupni obezity.

Podle lékařů je hlavním viníkem imunitní systém, který není schopný správně reagovat na nový typ koronaviru, který způsobuje onemocnění COVID-19.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Obézní lidé obvykle také jedí stravu s malým obsahem vlákniny a antioxidantů, která udržuje imunitní systém v chodu, a mají nedostatek pohybu.

Fyzická aktivita přitom zvyšuje počet buněk imunitního systému, které pomáhají posilovat celkovou obranyschopnost. Obezita je současně spojována se zúženými tepnami, které ztěžují cirkulaci imunitních buněk, a ty pak nemohou s infekcí bojovat.

Nadváha navíc ztěžuje plicím inhalaci kyslíku, což postupně vede k jejich selhání. A právě plíce jsou nejnáchylnějším orgánem, který koronavirus postihuje. Většina pacientů umírá na komplikace s nimi spojené, jako jsou zápal plic či plicní fibróza.

Reklama

Související články

Nejlepší potraviny na podporu imunity

S aktuální hrozbou koronaviru se s doporučeními, jak se proti viru chránit, roztrhl pytel. Mezi hlavní zásady patří kromě hygieny rozhodně zdravý životní styl....

Výběr článků

Načítám