Hlavní obsah

Nemocnice v Motole má nové oddělení pro pacienty s koronavirem

Praha

Fakultní nemocnice v Motole má nově k dispozici oddělení s 20 lůžky s plicní ventilací pro pacienty nakažené novým typem koronaviru v nejtěžším stavu. Chod bude zajišťovat až 240 zdravotníků. Novinářům to v neděli řekl ředitel nemocnice Miloslav Ludvík.

FN Motol otevřela speciální oddělení pro pacienty s COVID-19 Video: Natalie Lošková, Novinky

 
Článek

Na novém specializovaném oddělení v motolské infekční klinice je nyní 20 ventilátorů. Dalších 100 přístrojů je podle Ludvíka v jiných částech nemocnice, v případě nutnosti mohou být přesunuty. Podobná situace je u přístrojů na mimotělní oběh.

Zubař z uzavřeného Uničova leží ve vážném stavu v brněnské nemocnici

Koronavirus

Nyní jednotka disponuje dvěma, další jsou na jiných odděleních připravené k případné zápůjčce. Na takovém přístroji je například pacient s nemocí COVID-19 umístěný ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze, pro kterého americká firma Gilead schválila nasazení experimentálního léku remdesivir.

Foto: Natalie Lošková, Novinky

Oddělení pro pacienty s koronavirem v Motole

O pacienty na lůžkovém oddělení s plicními ventilátory se bude starat 160 až 240 lékařů a zdravotníků, kteří budou mimo jiné vybaveni ochrannými obleky. Na oddělení se bude personál střídat po čtyřech až šesti hodinách. "Předpokládáme, že na jednoho pacienta bude muset být až osm lidí," řekl Ludvík.

Zdravotníci se nesmí unavit

Za zásadní považuje zajištění komfortu pro zaměstnance. "Naší absolutní prioritou je personál neunavit. Těch lidí není nekonečné množství," řekl. Lékařům a zdravotnickému personálu proto nemocnice vyčlenila odpočinkové patro v budově infekční kliniky a hotel v areálu nemocnice s kapacitou 80 lůžek, kde budou zaměstnanci moci přespávat.

Foto: Natalie Lošková, Novinky

Oddělení pro pacienty s koronavirem v Motole

Nemocnice Na Bulovce má pro péči o pacienty s COVID-19 až 200 lůžek, z nichž 54 bude mít plicní ventilace. Vinohradská nemocnice má nyní k dispozici zhruba 15 těchto lůžek. Nemocnice Na Františku, kterou provozuje Praha 1, vyčlenila pro osoby, které potřebují pomoci s dýcháním, samostatné oddělení se 14 lůžky. Každé lůžko má vlastní přívod kyslíku. V nemocnici Na Homolce bude k dispozici deset lůžek s plicními ventilátory a 20 lůžek s kyslíkovou terapií. ČTK to již dříve řekli mluvčí nemocnic.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám