Hlavní obsah

Německému autoprůmyslu hrozí rozsáhlé propouštění

Pandemie koronaviru bude mít drastické dopady na německý automobilový průmysl, obává se odborník na automobilový průmysl Ferdinand Dudenhöffer. Hrozí podle jeho slov, že zanikne kolem 100 tisíc pracovních míst. Výroba automobilů a automobilových součástek v Německu nyní zaměstnává zhruba 830 000 lidí, píše agentura DPA.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto

Článek

Problémy německého automobilového průmyslu se ovšem odrazí i na řadě českých podniků, protože firmy jsou na tomto německém sektoru závislé.

Výroba automobilů v Německu už loni klesla na 4,7 milionu vozů z předloňských 5,1 milionu. V letošním roce by se podle Dudenhöffera v případě optimistického scénáře mohla propadnout na 3,8 milionu vozů, zatímco v případě pesimistického scénáře by mohla činit pouze 3,4 milionu vozů.

„Důvodem nejsou problémy v dodavatelském řetězci, ale zcela jasně chybějící poptávka,“ uvedl Dudenhöffer. Předpověděl, že prodej aut se letos v Německu sníží o 15 procent, v Číně o 20 procent, ve Francii a Spojených státech o 25 procent a v Itálii o 30 procent. Zkušenosti z vývoje po globální finanční krizi navíc podle něj naznačují, že bude trvat dlouhou dobu, než se automobilový trh plně zotaví.

Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service v pátek předpověděla, že celosvětový prodej aut se v letošním roce kvůli koronaviru sníží o zhruba 14 procent. V příštím roce Moody's očekává oživení, jeho rozsah však bude podle agentury z velké části záviset na tom, jak brzy dosáhne šíření koronaviru na klíčových trzích svého vrcholu a jak rychle se obnoví spotřebitelská důvěra.

Reklama

Výběr článků

Načítám