Hlavní obsah

Nejezděte do severní Itálie, radí ministerstvo. Klidně pojeďte, říkají cestovky

Právo, Novinky, bož, bor, pro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo zdravotnictví doporučuje nejezdit do italských regionů Lombardie, Benátsko a Emilia Romagna. Cestovky tam přesto nadále jezdí. Pokud klient zájezd zruší, naúčtují mu storno poplatek. Ať už se klient rozhodne řídit názorem úřadu, nebo názorem cestovek, nakonec může být závislý na rozhodnutí pojišťoven.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Některé pojišťovny klientovi neproplatí storno zájezdu, pokud chce zájezd zrušit – jde přece jen o doporučení, nikoliv zákaz. Některé ovšem nehradí léčbu nemoci Covid-19, pokud odjede a nakazí se – bylo přece doporučeno tam nejezdit.

„U léčebných výloh je nyní v zasažených oblastech koronavirus ve výluce,” sdělil Novinkám mluvčí pojišťovny Allianz Václav Bálek. Výluka z pojištění znamená, že se v takovém případě pojistné plnění nevyplácí.

V Itálii zemřelo na Covid-19 za den 28 lidí

Koronavirus

Česká podnikatelská pojišťovna (ČPP) se řídí doporučením českých úřadů. „Pokud pojištěný v oblasti se zvýšeným bezpečnostním rizikem pobýval již před vyhlášeným stupněm rizika, pojištění by se na něj vztahovalo a pojistné plnění v souvislosti s nákazou koronavirem by bylo poskytnuto,” uvedla mluvčí ČPP Renata Čapková. Pokud klient vyjel v době platnosti doporučení, může počítat pouze s pojistným plněním u úrazů a jiných nemocí než Covid-19, dodala.

Nakažené v Česku kryje veřejné pojištění

Vzhledem k inkubační době týden až dva týdny se může nákaza projevit až po návratu do Česka. V takovém případě se na nemocného vztahuje veřejné zdravotní pojištění.

Cestovky chtějí storno poplatek

Pokud však chtějí klienti dodržet doporučení ministerstva zdravotnictví, a do oblastí nejezdit a zájezd chtějí zrušit, často to pro ně znamená uhradit storno poplatek. Cestovní kanceláře totiž zájezdy nezrušily. Ten se může několik dní před odjezdem rovnat plné ceně zájezdu.

Storno poplatek za zájezd se u jednotlivých cestovních kanceláří liší, stejně jako se liší podle toho, jak dlouho před odjezdem ke stornu dojde.

V zásadě lze ale říct, že pokud zájezd stornujete 14 dní až den před zájezdem, poplatek se bude pohybovat mezi 70 a 100 procenty ceny zájezdu.

Bezplatné storno cestovky u dotčených regionů nenabízejí. Shodně tvrdí, že jejich destinace fungují naprosto bez omezení.

Lyžařské zájezdy do severní Itálie
V Benátsku se zase nabízejí zájezdy do Cortiny d’Ampezzo. V Lombardii se nalézají populární střediska Bormio, Livigno nebo Passo Tonale na hranicích s Tridentskem. Třeba do Bormia nabízí cestovní kancelář Nev-Dama zájezdy od 14. března.
Jeden z Čechů, který se v Itálii nakazil koronavirem, byl lyžovat ve středisku Auronzo di Cadore, které má s Cortinou d’Ampezzo, od níž je vzdáleno asi 35 kilometrů, společné skipasy.
Asi 50 km od Cortiny, rovněž v Benátsku, je další oblíbené středisko Arabba, kam od začátku března nabízí zájezdy mnoho českých cestovek.

„Zákon říká, že bezplatné storno je možné pouze v případě, pokud v místě pobytu nebo v jeho bezprostředním okolí nastaly mimořádné okolnosti a pokud mají vliv na čerpání služeb nebo dopravu. Taková situace nenastala,“ uvedl na dotaz Práva mluvčí Fischer Jan Bezděk.

Podobně se vyjádřila tisková mluvčí CK Firo Tour Lucie Frnochová.

Žena z Prahy se nechala testovat v soukromé laboratoři, to ale stát zakázal

Koronavirus

Pojištění storna nemusí pomoct

Pokud se klient rozhodne zájezd stornovat, jeho jediná naděje je, že se pro případ storna pojistil. Ale ani v tomto případě nemusí mít vyhráno. Politika jednotlivých pojišťoven se v tomto případě liší.

U Allianz se na tento případ pojištění nevztahuje. „Storno zájezdu platíme, pokud klient nebo jemu blízká osoba před odjezdem onemocní, zemře, ale také v případě rozvodu, ztráty zaměstnání a podobně,” uvedl na dotaz Novinek mluvčí pojišťovny Václav Bálek.

„Na cesty do oblastí, kde došlo ke zhoršení geopolitické, klimatické nebo epidemiologické situace, se storno nevztahuje. Tato pravidla platí už léta,” dodal.

Naopak Kooperativa pojistné plnění vyplácí v případě dodržení podmínek. „Pokud má klient sjednané pojištění storna, v případě Itálie před datem 23. února, pak mu v případě storna zájezdu vyplatíme pojistné plnění. To je, dle smluvních podmínek, ve výši 80 procent ze storno poplatků,” uvedl pro Novinky mluvčí pojišťovny Milan Káňa.

Lufthansa uzemní kvůli koronaviru 150 letadel

Koronavirus

Pokud si klient sjednal pojištění po tomto datu, storno kvůli koronaviru mu proplaceno není. „V případě jiných oprávněných důvodů, například akutní nemoci nebo zranění, samozřejmě pojistné plnění vyplatíme,” dodal s tím, že toto datum bylo zvoleno s ohledem na to, že ten den se objevily první informace o „významném výskytu koronaviru v Itálii”.

Generali Česká pojišťovna vychází z aktuálního doporučení ministerstva zahraničních věcí (MZV). To je shodné s doporučením resortu zdravotnictví. „Pokud je vydáno doporučení necestovat, pak je možné pojištění storna cesty uplatnit, bylo-li pořízeno před vyhlášením tohoto varování ze strany MZV,” informoval mluvčí pojišťovny Jan Marek.

Klientům pojišťovna uhradí 80 nebo 100 procent ceny zájezdu, podle druhu pojištění. Pokud by si někdo ještě teď chtěl koupit zájezd do regionů severní Itálie navzdory doporučení vlády, Kooperativa ani Generali Česká pojišťovna ho proti storno poplatku nepojistí.

Reklama

Související články

Sharp bude místo televizorů vyrábět roušky

Roušek a respirátorů je celosvětový nedostatek, kvůli čemuž letí ceny raketově nahoru. Pomoci zklidnit trhy se rozhodla společnost Sharp, která předělá jednu...

Výběr článků

Načítám