Hlavní obsah

Návrat všech dětí do školy v červnu nedoporučujeme, říká hlavní hygienička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Epidemiologové nedoporučují úplné obnovení povinné školní docházky do konce června. Prioritu by měli mít ti, kteří zakončují ročník nějakou závěrečnou nebo postupovou zkouškou. V pořadu Dvacet minut Radiožurnálu to řekla hlavní hygienička Jarmila Rážová. Stanovisko epidemiologů projedná vláda, která bude mít rozhodující slovo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Je to nastavené tak, aby to (návrat dětí) nepřineslo velké epidemiologické riziko. Takže jsou to spíše menší skupiny. A je otázkou, jestli bude ve hře vůbec (do června) povinná docházka. Myslím si, že spíše ne,” řekla Rážová.

Podle hlavní hygieničky se otevřou spíše jen ročníky, které se mají zakončit nějakou závěrečnou nebo postupovou zkouškou. To je podle ní priorita, aby měli žáci možnost složit maturitu, děti mohly být přijaty na školu a aby člověk mohl udělat třeba zkoušku PhD, řekla.

„Záleží na tom, jak to uchopí tedy vláda zítra (v úterý) tento návrh, který je projednán i se školstvím,” dodala.

Školy jsou kvůli šíření koronaviru zavřené od 11. března. Předběžně se zatím počítalo s otevřením škol v půli května.

„V posledních dnech jsme s kolegy intenzivně spolupracovali s ministerstvem zdravotnictví a epidemiology na možnostech uvolňování opatření v oblasti školství coby součásti celkového uvolňovacího scénáře. Ten budeme zítra (v úterý) projednávat na vládě. Do té doby nebude ministerstvo školství sdělovat bližší informace,” uvedl ministr školství Robert Plaga (ANO).

Mnohé školy zbytečně stresují děti i rodiče

Koronavirus

I když Rážová věří, že nejhorší vlnu má Česko za sebou, upozorňuje, že virus je nový a těžko se předvídá. Když budou lidé porušovat nařízení proti šíření nákazy, je podle ní otázkou, co všechno to může způsobit.

Pokud došlo v minulých dnech k masivnímu porušování nařízení, bude to podle ní znát zhruba za 10 dní.

Totéž zmiňoval v neděli v České televizi i epidemiolog a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula s tím, že kvůli mase lidí, kteří vyšli ve slunečných velikonočních dnech ven, čeká po konci týdne nárůst případů - nákaza koronavirem se obvykle projeví až po několika dnech.

Policie o svátcích upozornila na zvýšený počet prohřešků proti vládním nařízením.

Hloučky, sundané roušky. Češi o svátcích více porušují nařízení

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám