Hlavní obsah

Na pardubické kardiologii je už 10 zdravotníků s koronavirem

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na 150 zdravotníků kardiologie Nemocnice Pardubice se v úterý večer náhle a nečekaně ocitlo v karanténě. Testy potvrdily koronavirus u devíti pracovníků tohoto oddělení a u osmi pacientů. Ve středu se nákaza potvrdila u desátého zdravotníka.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Rychlý test na koronavirus vyvinutý v Německu.

Článek

„V průběhu večera jsem byl v kontaktu s krajským hygienikem a generálním ředitelem (společnosti Nemocnice Pardubického kraje Tomášem) Gottvaldem. Nemocnice reaguje okamžitými opatřeními a testuje pacienty i personál. Důležité je, že nezbytná péče zůstává i nadále zachována,“ uvedl hejtman Martin Netolický (ČSSD).

Podle Gottvalda stávající případy nesouvisí s nakaženým pacientem, který byl před dvěma týdny převezen do Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Testování v Česku: Sady kupujeme v zahraničí, čeští výrobci se ale také hlásí

Koronavirus

„V tuto chvíli probíhá ve spolupráci s krajskou hygienickou stanicí epidemiologické šetření. V nejbližší době budeme znát výsledky, ale vzhledem k tomu, že postupujeme striktně podle nařízených postupů Ministerstva zdravotnictví ČR, máme přes 140 osob v karanténě. Všechny postupně testujeme, stejně jako další zaměstnance a pacienty oddělení, kteří připadají v úvahu, že mohli přijít s nakaženými do styku,“ řekl Gottvald.

Přednost mají infarkty

Provoz kardiologie není podle vedení ochromen, k omezením ale došlo. „Režim naší kardiologie je v nouzovém systému, zajišťujeme na polovině kapacity urgentní péči, výrazně pak samozřejmě omezujeme kapacitu standardní lůžkové péče,“ upozornil Gottvald.

Lze předpokládat, že plánované operační výkony budou odloženy, pokud nemají vysokou naléhavost. „Personál, který byl při vyšetření negativní, je v karanténě a musí používat respirátory FFP3. Podle opatření ministerstva zdravotnictví mohou pracovat,“ řekl Gottvald.

Na kardiologickém oddělení pracuje 32 lékařů, sestry a pomocný personál doplňují stav do zmíněných sto padesáti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám