Hlavní obsah

Mortalita na Covid-19 je v Česku velmi nízká

Počet úmrtí na chorobu Covid-19 je v českých poměrech velmi nízký a představuje 0,25 úmrtí na 100 000 obyvatel. Ve středu to konstatoval šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS) Ladislav Dušek, který připomněl, že chřipka je každoročně přímou příčinou zhruba 400 úmrtí. A pokud by se započítala i úmrtí spojená s dalšími komplikacemi, čísla se pohybují v tisících.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ladislav Dušek, ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS).

Článek

„Poprosil bych, aby česká populace nebyla úplně strašena mortalitou, protože se u nás neodehrává žádný italský scénář. Ta mortalita je zatím velmi nízká,“ uvedl Dušek s tím, že mortalita choroby Covid-19 je z hlediska celkové mortality zatím zcela zanedbatelná.

Jak Dušek připomněl, měsíčně v ČR zemře v průměru 7451 osob nad 65 let, což je denně průměrně 245 úmrtí.

Očekáváme 14 tisíc pozitivních případů do konce dubna, hlásí odborníci

Koronavirus

Virová chřipka byla loni  přímo spojena se čtyřmi stovkami úmrtí. „Kdybych do toho započítal i jiné záněty plic bakteriálního původu a podobně, tak to číslo je v tisících, takže opravdu není důvod českou populaci strašit mortalitou Covid-19,“ dodal šéf ÚZIS.

Mortalita na Covid-19 na 100 000 obyvatel
Itálie17,84
Španělsko13,96
Velká Británie1,85
Dánsko1,24
Rakousko0,97
USA0,77
Slovinsko0,53
Jižní Korea0,31
Česká republika0,25
Kanada0,16
Maďarsko0,15
Polsko0,06
Tchaj-wan0,02
zdroj: ÚZIS

Senioři, kteří jsou nejohroženější skupinou, tvoří v současnosti 22 procent nakažených. Lidé nad 70 let představují zároveň většinu (60 procent) hospitalizovaných.

V lehkém stavu bez orgánových komplikací se nachází 59 procent z nich. Léčbu kyslíkem potřebuje 19 procent hospitalizovaných a 22 procent potřebuje umělou plicní ventilaci či další podpůrné přístroje.

Případů nákazy koronavirem v Česku razantně přibylo, infikovaných je 3308

Koronavirus

Z dat, která na tiskové konferenci prezentoval předseda výboru České společnosti anesteziologie resuscitace a intenzivní medicíny Vladimír Černý, plyne, že nadpoloviční většina (54 procent) pacientů, kteří byli hospitalizováni a zemřeli, mělo několik dalších onemocnění a byli v závažném stavu. Nejčastěji pak byla úmrtí spojená s vysokým krevním tlakem, diabetem, plicními chorobami či s onkologickou diagnózou.

Kvůli omezení šíření koronaviru vláda přijala celou řadu opatření počínaje uzavřením škol a většiny obchodů, povinností nosit na veřejnosti roušky a nařízením omezit kontakty veřejnosti na nezbytně nutné minimum. Cílem je zabránit skokovému šíření epidemie, které by nebyla s to zvládnout kapacita zdravotnického systému.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám