Hlavní obsah

Místo příprav na představení se v Národním divadle šijí roušky. Za den jich vyrobí sto

Novinky, Klára Beranová
Praha

Obvykle by se připravovaly v pražském Národním divadle na představení, v těchto dnech ale místo toho šijí dámy z garderoby a maskérny roušky proti koronaviru. Za den jich přitom vyrobí kolem stovky. Rouškami chtějí nejprve zásobit zaměstnance divadla, poté je chtějí darovat Ústavu pro péči o matku a dítě. Jak to nyní v Národním divadle vypadá, se můžete podívat ve videu.

V Národním divadle šijí rouškyVideo: Novinky

 
Článek

„Připravujeme tady roušky, které budou přednostně určeny pro naše zaměstnance. Posléze se výrobkyně rozhodly, že další roušky věnují Ústavu pro péči o matku a dítě,“ sdělil Novinkám ředitel Národního divadla Jan Burian.

Roušky by měly podle Buriana směřovat ale také do ústavu, ve kterém dožila herečka Národního divadla Vlasta Chramostová. Ten se stará o pacienty s Alzheimerovou chorobou.

Ministr kultury Zaorálek se lidem omluvil za chybějící roušky a respirátory

Koronavirus

S nápadem vyrobit roušky přišly dámy z garderoby a maskérny, které je také v několika malých místnostech šijí.

„Než tady sedět nebo sedět doma, tak je lepší něco pro někoho udělat,“ řekla Novinkám šéfka garderoby Jaroslava Weishauptová.

Až sto roušek za den

Za jeden den se jim povede zatím ušít sto roušek. Používají na to materiál, který jim Národní divadlo věnovalo.

„Látku musíme nejprve vyvařit. Potom nastřihneme určitý rozměr ve tvaru kostky, ten se vyskládá a začistí. Následně se našijí šňůrky nebo gumičky,“ popisuje Weishauptová.

Babiš: Všem se omlouváme za nedostatek roušek

Koronavirus

Ochranné pomůcky šijí podle přesného návodu, který bude Národní divadlo také zveřejňovat. „Děvčata jsou šikovná. Některé z nich jsou dámské krejčové,“ chválil je ředitel Burian.

Nespíme, nejíme a už nemůžeme, nekřičte na nás, žádá lékařka z Bulovky

Koronavirus

Národní divadlo ale není jediné, které roušky šije. S nápadem přišlo i Zlínské divadlo. „Zapojilo se ale také Moravskoslezské divadlo v Ostravě, Liberecké divadlo, Brněnské národní divadlo i řada dalších,“ upřesnil Burian.

Reklama

Výběr článků

Načítám