Hlavní obsah

Počet nakažených v ČR překročil stovku. Lidé se mohou dát testovat sami

Novinky, zpe
Aktualizováno

Počet nakažených koronavirem stoupl na 109. Na čtvrteční tiskové konferenci to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Lidé se od nynějška budou moci sami nechat testovat na nemoc COVID-19 v osmnácti doporučených laboratořích, testy si ale zaplatí.

Záznam: Tk ministra zdravotnictví Video: Novinky

 
Článek

„V České republice je nyní 109 případů napříč kraji, ve vážnějším stavu jsou dva pacienti,” řekl Vojtěch. Necelou hodinu nato premiér Andrej Babiš oznámil, že nakažených už je 112.

Ve vážném stavu je muž v Prostějově, který podle ministra trpí pneumonií, ale zatím mu nebyla zavedena plicní ventilace. Pacient, který je v Nemocnici Na Bulovce, je stále na plicní ventilaci. Stav pacientky v Brně se lepší, byť je poměrně vysokého věku.

„Zbývající pacienti mají lehčí průběh, jsou v domácí izolaci,” uvedl Vojtěch. Podle něj nákaza nepostupuje tak rychle.

Ministr také uvedl, že v pátek by mělo jít do oběhu 60 tisíc respirátorů, v příštím týdnu 290 tisíc respirátorů. V dalších týdnech vždy desetitisíce.

Lidé se budou moci testovat sami

Ministerstvo zdravotnictví rozhodlo, že se lidé mohou sami nechat testovat v osmnácti doporučených laboratořích, testy si ale zaplatí. Pokud testování nařídí hygienici, je hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Pokud si ho chce někdo nechat udělat soukromě, zaplatí cenu podle ceníku laboratoře.

„V situaci, kdy se zvyšuje počet případů i riziko šíření onemocnění, je v našem zájmu umožnit občanům se nechat vyšetřit i v případě, že k tomu nejsou indikováni. Všechny občany však velice důrazně žádám, aby laboratoř nejprve kontaktovali telefonicky, a nedocházeli do laboratoří osobně,” uvedl Vojtěch.

Tatínkové být u porodů mohou

Ministr také zopakoval, že stále platí zákaz návštěv v nemocnicích a v pobytových sociálních zařízeních (domovy seniorů atd.). Výjimkou jsou pediatrické oddělení a porodnice. Tatínkové mohou být u porodů a mohou porodnici navštívit, zdůraznil Vojtěch. Některé nemocnice si však nařízení upravují samy.

Vláda vyhlásila od čtvrtečních 14 hodin v České republice nouzový stav kvůli koronaviru. Zakázala také konání akcí s počtem lidí vyšším než 30 a od pátku zakázala vstup do restaurací od 20 hodin večer do 6 hodin ráno. Omezila také vstup do České republiky pro cizince a zakázala českým občanům vstupovat do rizikových zemí. Opatření mají platit po dobu 30 dnů.

Co se smí a nesmí po vyhlášení nouzového stavu

Koronavirus

Počet nakažených v České republice ve čtvrtek odpoledne překonal stovku. Zástupci vlády v minulosti o stovce nakažených mluvili jako o hranici, od níž například v Německu hygienici už nebyli schopni dohledávat další možné infikované. Podle Vojtěcha se situace nevyvíjí příliš dobře a je vážná.

Přehledně: Jak je na tom váš kraj a okres v počtu testovaných a nakažených

Koronavirus

Skokově roste počet nakažených v sousedních zemích, kde přibývají i další oběti nákazy. Německo hlásí pátou oběť.

Reklama

Výběr článků

Načítám