Hlavní obsah

Ministerstvo zakazuje vývoz respirátorů a reguluje jejich prodej

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo zdravotnictví zakazuje od středy vývoz všech respirátorů třídy FFP3 mimo Českou republiku a jejich prodej všem mimo zdravotnická a sociální zařízení, orgány ochrany veřejného zdraví, složky integrovaného záchranného systému a další orgány státní správy. Oznámila to mluvčí ministerstva Štěpánka Štěpanyová.

Foto: Novinky

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)

Článek

Mimořádné opatření reaguje na první případy nemoci COVID-19 v Česku a její postupné šíření v sousedních či blízkých zemích, jako je Itálie, Německo, Rakousko, Švýcarsko nebo Chorvatsko. Resort chce tímto způsobem zajistit dostatek respirátorů pro lékaře v nemocnicích, lékaře v terénu, sestry, lékárníky, hygieniky, záchranáře, policisty, hasiče či armádu.

Hygienici zmapovali u nakažených v Česku desítky kontaktů

Koronavirus

„Zdravotní pomoc a zajištění funkčnosti zdravotnického systému je v případě rozšíření epidemie koronaviru na našem území absolutní priorita. Musíme být schopni poskytovat našim občanům lékařkou pomoc a nakažené léčit. Pokud by se nakazili zdravotníci, zdravotní systém selže a nebyli bychom schopni onemocnění zastavit a chránit tak naše občany. Proto musíme zajistit dostatečné množství respirátorů primárně pro zdravotníky a pak samozřejmě také pro složky integrovaného záchranného systému,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Thajští spekulanti prodávali použité roušky posbírané na skládkách

Koronavirus

Vzhledem k chřipkové epidemii a zpravidla nikoli závažnému průběhu onemocnění koronavirem, včetně úvodního bezpříznakového období, lze očekávat, že se bude počet nakažených v České republice zvyšovat.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

„Bohužel nelze jednoduše poznat pacienta s koronavirem, proto je naprosto nezbytné, aby zejména zdravotničtí pracovníci měli k dispozici dostatek respirátorů, které zabrání přenosu tohoto onemocnění a umožní jim, aby mohli poskytovat potřebné zdravotnické služby,“ dodal ministr.

Reklama

Výběr článků

Načítám