Hlavní obsah

Sever Itálie je v karanténě, sjezdovky uzavřeny. Češi se mohou vrátit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Až 16 milionů Italů se ocitlo v karanténě. Opatření by mělo platit v Lombardii a dalších 14 regionech do 3. dubna. Dekret podepsal v noci na neděli italský premiér Giuseppe Conte. Čeští občané se mohou vrátit zpět, upřesnil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Itálii ochromil koronavirusVideo: Reuters

 
Článek

Vyhláška nařizuje faktickou izolaci Lombardie, kde bylo zjištěno nejvíce případů nákazy, a také 14 provincií v regionech Emilia-Romagna, Piemont a Veneto (Benátsko).

Kromě toho se v celé zemi ruší sportovní akce a přerušuje činnost zábavných a kulturních zařízení, včetně divadel, muzeí a knihoven.

Uzavřeny jsou lyžařské vleky, sezóna tak prakticky končí.

Dekret zavádí povolení vstupu do a ze zón pouze v nejnutnějších případech - v uvedených zónach se mají fyzické osoby vyvarovat všem přesunům při vstupu a výstupu do zón, stejně jako na území těchto teritorií, ledaže by se jednalo o doložené přesuny z pracovních důvodů či v nezbytných zdravotních důvodech. Jsou provoleny návraty do vlastního bydliště.

Foto: Claudio Furlan, ČTK/AP

Prázdná milánská univerzita - přednášky probíhají jen on-line.

Pokud se u někoho objeví horečka (nad 37,5 stupňů) a kašel, důrazně se doporučuje zůstat doma, omezit sociální kontakty a kontaktovat lékaře. Zakazuje se zcela přesun mimo vlastní obydlí osob v karanténě či u nichž byl prokázán pozitivní test.

Střední a velké obchody včetně obchodních center budou otevřeny jen od pondělí do pátku (s výjimkou lékáren a prodejen potravin).

Bary a restaurace mohou zůstat otevřené od 6 do 18 hod, ale lidé si musí od sebe udržovat vzdálenost jednoho metru.

Stát New York vyhlásil stav nouze, počet nakažených raketově roste

Koronavirus

V Itálii se podle dostupných údajů nakazilo téměř 6000 lidí. Nemoci COVID-19, kterou koronavirus způsobuje, podle úřadů podlehlo více než 230 lidí.

Severní Itálie je její ekonomicky nejsilnější částí, opatření bude mít vážné ekonomické následky.

Za porušení karantény se mají platit přísné pokuty.

V Česku je už 26 případů nákazy koronavirem

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám