Hlavní obsah

Máme vás oživovat? ptají se v Británii napřímo seniorů

Novinky, nčs

Otevřený dopis zveřejnily britské charitativní organizace, které se specializují na podporu seniorů. Podle nich jsou na Britských ostrovech staří lidé tlačeni do tzv. dříve vysloveného přání (DNR), kterým odmítají v případě oběhového selhání resuscitaci, napsal britské servery Telegraph a Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V návaznosti na řadu incidentů zveřejnily organizace včetně Age UK a Independent Age otevřený dopis, ve kterém zmíněný problém popisují. „Mnoho lidí kvůli tomu zažilo pocit, že na jejich životech a přáních nezáleží. To je ostudné a nepřijatelné,” domnívají se organizace.

Dříve vyslovené přání, které má mimo jiné oporu i v českém právním řádu, má být svobodné rozhodnutí jednotlivce, který žádá zdravotníky v případě selhání jeho základních životních funkcí, aby nebyl resuscitován. Podléhá mu řada formálních opatření jako například poučení od lékaře a ověřený podpis. V Británii se ale vyskytly případy, kdy rozhodnutí nevysloví člověk o své vlastní vůli, ale je na to přímo tázán lékaři.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Dopis organizace zveřejnily několik dní poté, co Britská zdravotnická organizace (BMA) uvedla, že k podobným praktikám v Británii dochází. Dokazovat to měl podle organizace Age UK případ 85leté seniorky, které se měla její praktická lékařka dotazovat, zda chce v případě nákazy novým koronavirem podstoupit léčbu, nebo raději podepsat dokument DNR.

„Nepodceňujeme tlak, který je v současné době na zdravotníky vytvářen, ale je zásadní, abychom i nadále chránili základní lidská práva lidí. Bylo by zcela nepřijatelné vzdát se takových práv ve prospěch plošných diskriminačních rozhodnutí,” stojí v dopise.

Koronavirus zabíjí dramaticky v domovech důchodců po celé Evropě

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám