Hlavní obsah

Maďarsko uzavřelo hranice, v oblasti Bratislavy uvízly stovky kamionů

– Bratislava (Od našeho zpravodaje)
Právo, Ivan Vilček

Maďarsko od půlnoci na úterý uzavřelo hranice a na své území pouští pouze vlastní občany. Pro kamionovou dopravu zůstal otevřený jen přechod Rajka u Bratislavy, což způsobilo rozsáhlé kolony kamionů ve slovenském hlavním městě a jeho okolí.

Foto: gov.hu

Tabule, kterými musí být označeny domy nakažených v Maďarsku

Článek

Dopravní servis hlásí až čtyřhodinové zdržení pro kamiony, které stojí před hraničním přechodem. „Kamiony jsou odstaveny i na dálnici D1 od Trnavy a na dálnici D2 od Malacek,“ informoval dopravní servis veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS). „Upozorňujeme řidiče, že v Bratislavě a okolí jsou stovky kamionů,“ uvedla slovenská policie.

O vzniklé situaci by měli jednat ministři vnitra obou zemí Denisa Saková a Sándor Pintér. Slovenská policie prostřednictvím policejního prezidenta Milana Lučanského žádá maďarskou stranu, aby otevřela pro kamiony minimálně ještě jeden hraniční přechod.

Slováci v Maďarsku

Kvůli vysokým cenám bytů v Bratislavě si řada Slováků pořídila bydlení v maďarské obci Rajka, která je od slovenského hlavního města vzdálena jen 20 kilometrů. Pro slovenské občany je však od půlnoci hranice uzavřena. Přesněji, na Slovensko se dostanou, ale maďarští policisté by je pak nepustili zpět do Maďarska, i když tu mají dům nebo byt.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Do Maďarska pouští jen občany Maďarska a já mám slovenské občanství. Bydlím v Rajce se svou osmaosmdesátiletou matkou a ta potřebuje nutně léky. Nemůžu se dostat přes hranice, tak mi syn přiveze léky na hranice a doufám, že mi je policisté umožní převzít tak, že přitom nepřekročím hranice,“ řekla Novinkám Dana, která je sama lékařka. Má v Bratislavě soukromou ordinaci a na tyto dny si vzala dovolenou. Věří, že situace se zanedlouho vrátí do normálu.

Podobně je na tom František, který bydlí se svou rodinou v Rajce a pracuje v Bratislavě. „Až dosud jsme si bydlení v Rajce pochvalovali, ale tato situace nás zaskočila. Pokud bych ráno odjel do práce, Maďaři mě nepustí domů. Tak jsem telefonoval do práce, že si musím vzít dovolenou,“ líčil situaci.

Napětí na hranicích s Rakouskem

Napjatá situace vznikla v úterý na rakousko-maďarské hranici u obce Hegyeshalom, kde pode agentury MTI uvízlo asi 3500 občanů Rumunska směřujících domů. Rumunský ministr zahraničí Bogdan Aurescu požádal svého maďarského partnera Pétera Szijjártóa, aby Maďarsko vytvořilo humanitární koridor pro tyto rumunské občany.

Šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó odpoledne na sociální síti potvrdil, že Maďarsko umožní v noci na středu jednorázový tranzit občanů Rumunska a Bulharska přes své území.

Maďarská policie na rakouských hranicích

Reklama

Výběr článků

Načítám