Hlavní obsah

Koronavirus v datech: co už víme

Novinky, Kateřina Mahdalová

S postupujícím šířením koronaviru po celém světě se zároveň objevují první výzkumy, které nám dávají jasnější představu, jak se patogen chová a kde může být obsažen.

Článek

V Česku zemřel první nakažený na koronavirus

Koronavirus

Možnost nákazy je sice zvýšená mezi 20. a 70. rokem života, ovšem závažnost průběhu onemocnění s věkem rapidně roste. Podíl úmrtí je pak nejvyšší ve věkových kategoriích nad 70 let (8 %) a nad 80 let (14 %).

Koronavirus v Evropě

Rýma není symptom

Pro jistotu hned v úvodu zmíníme, že mezi klinické příznaky nepatří rýma. Ta je projevem chřipky, častěji pak běžného nachlazení. Mezi příznaky onemocnění CoV-2 patří horečka; ta se projevuje v 88 % případů. Dále suchý kašel, dýchavičnost atd.

Zdá se, že nový koronavirus se šíří velmi snadno, zejména v domácnostech, nemocnicích, při sportovních nebo kulturních akcích, v kostelech, na výletních lodích a dalších uzavřených prostorech. Je mnohem nakažlivější než nemoc SARS.

Historie největších pandemií. Mor a neštovice se vracely po staletích

Historie

Zároveň ale doposud zjištěná smrtnost je v porovnání se SARS nebo MERS u nového typu koronaviru podstatně nižší.

Patogen může cestovat vzduchem, obalený drobnými kapénkami, které vznikají, když nemocný dýchá, mluví, kašle nebo kýchá, a to na vzdálenost necelé dva metry od nakažené osoby. Jak dlouho přežijí na různých površích, zatím není známo, proto se obecně doporučuje důsledné mytí rukou nebo například v případě podezření na příznaky respiračního onemocnění vyvarování se příprav jídel pro jiné lidi a standardně vyhledat lékařskou pomoc.

Jak nakažlivý je koronavirus?

Podle dosavadního vývoje víme, že se virus šíří poměrně snadno, což komplikuje snahy toto šíření omezit nebo zastavit.

Jaká je úmrtnost na koronavirus?

To s jistotou stále přesně nevíme. Smrtnost (letalita) však může být více než 1 %, tedy vyšší než u sezonní chřipky. Ovlivňuje ji věk, ale také další onemocnění jako například cukrovka, mírný vliv má pohlaví nemocného (trochu více jsou ohroženi muži) a podstatná je i možnost a dostupnost léčby. Smrtnost v Číně je podle údajů WHO 3,4 %.

Jak dlouho trvá, než se projeví příznaky onemocnění?

Obvykle mezi pěti a sedmi dny, ale inkubační doba se občas uvádí i dva týdny. Období nakažlivosti je zatím neznámé, virus může být vylučován ještě před zjevným onemocněním.

Kolik nakažených lidí cestovalo?

Přesná čísla se neuvádějí, protože to není možné zjistit, ale bylo jich dostatek na to, aby se ohniska nákazy rozšířila po celém světě.

Může se virus přenášet potravinami?

Je to velmi nepravděpodobné a nic takového se dosud neprokázalo. Předchozí zkušenosti s ohnisky nemoci způsobené MERS-CoV, SARS-CoV nebo například ptačí chřipkou naznačují, že by se nový koronavirus mohl přenášet ze zvířat na člověka.

Může se přenést virus z člověka na psa či kočku?

Podle jedné zprávy z Hongkongu byly evidovány dva slabě pozitivní testy u tamějšího psa. Po dvou týdnech byl 17letý pomeranian negativní, nicméně po stresující karanténě pošel. Kromě tohoto případu zatím nic jiného prokázáno nebylo.

Pes, u nějž potvrdili koronavirus, po stresující karanténě pošel

Koronavirus

Co před virem ochrání a co nikoli?

Ochrání:

  • důkladná hygiena, zejména mytí rukou
  • dodržování hygieny při přípravě pokrmů
  • při kašli a kýchání zakrývat ústa a nos (platí logicky směrem od nakaženého ke zdravému)
  • pečlivá tepelná úprava masa a vajec
  • malý až žádný kontakt s osobou, která má příznaky respiračního onemocnění, jako je kašel a kýchání

Neochrání:

  • rouška pro zdravého člověka
  • nosní kapky, kloktání
  • antibiotika
  • česnek
  • alkohol
  • chlor

Jaký bude další vývoj?

Zatímco v Číně se růst nových případů zpomalil, ve světě se v tuto chvíli šíření naopak zrychluje. Se stoupajícími venkovními teplotami se očekává zpomalení růstu.

Jak dlouho bude trvat vývoj léku nebo vakcíny?

Klinických studií probíhá několik, ale vakcína by pravděpodobně měla být dostupná nejdříve za rok.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Související články

Koronavirus v datech: Jak se bude šířit dál?

Od prvního potvrzeného případu nového virulentního kmene koronaviru v prosinci 2019 v čínském Wu-chanu se nemoc rozšířila do více než 100 zemí a teritorií....

Výběr článků

Načítám