Hlavní obsah

Koronavirus může v Africe zabít přes tři miliony lidí, pošlete peníze, vyzvalo svět OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Afrika by do konce letošního roku mohla mít v lepším případě 300 tisíc obětí koronavirové nákazy, v horším 3,3 milionu mrtvých a 1,2 miliardy nakažených virem Sars-CoV-2. Oznámila to Hospodářská komise OSN pro Afriku (UNECA). Žádá proto svět o pomoc ve výši minimálně 100 miliard dolarů (2,5 bilionu korun).

Foto: Rogan Ward, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Odborníci varují, že slabé a nedostatečně financované zdravotnické systémy v afrických zemích zkolabují i při daleko nižším počtu nakažených. Zemím se nedostávají testy, ochranné pomůcky, plicní ventilátory. Pokud by se podařilo šíření nákazy udržet „na uzdě“, bude zapotřebí nejméně 44 miliard dolarů, uvádí zpráva UNECA. V případě nejhoršího scénáře by bylo zapotřebí 446 miliard dolarů.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

V současné chvíli je na kontinentu kolem 20 tisíc potvrzených případů nákazy, což je zlomek světové bilance více než dvou milionů infikovaných. Odborníci ale varují, že má Afrika za pandemií v Evropě zpoždění a počty nakažených začnou během několika týdnů růst. Světová zdravotnická organizace (WHO) varovala, že za tři až šest měsíců může být v Africe nakaženo až deset milionů lidí.

Koronavirus v Africe je časovaná bomba, děsí se lékaři

Koronavirus

Situaci v Africe komplikují nejen přeplněné městské slumy, zoufalé hygienické podmínky, kdy lidé nemají přístup k tekoucí vodě, podvýživa, ale i zdravotní problémy Afričanů. V 54 afrických zemích je extrémně rozšířená tuberkulóza či HIV/AIDS. To vše způsobuje „vysokou citlivost kontinentu“ na nákazu, varuje OSN.

Hospodářská komise OSN pro Afriku upozorňuje na ekonomické problémy související s koronavirovou nákazou. „Odhadujeme, že pět až 27 milionů lidí bude v důsledku dopadu nemoci covid-19 uvrženo pod hranici extrémní chudoby, kdy budou mít 1,90 dolaru na den,“ píše se ve zprávě.  Ekonomika Afriky by se mohla propadnout až o 2,6 procenta. „Rozpadlé podniky se nikdy nemohou zotavit. Bez rychlé reakce hrozí vládám, že ztratí kontrolu a budou čelit nepokojům,“ uvádí se ve zprávě.

Afriku čeká plný zásah koronaviru, varuje WHO

Koronavirus

Jen Nigérie podle odhadů letos přijde o 14 až 19,2 miliardy dolarů z příjmů z vývozu ropy a ceny afrických komodit také výrazně klesly. Ohrožen je rovněž export afrického textilu a příjem z cestovního ruchu, který tvoří asi 8,5 procenta afrického HDP.

UNECA proto podpořila výzvu afrických ministrů financí, kteří žádají o finanční stimul ve výši 100 miliard dolarů, do něhož by bylo zahrnuto zastavení plateb spojených se splácením dluhů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám