Hlavní obsah

Koronavirus chtěl zahnat půstem, teď kyjevský metropolita změnil názor

Kyjev

Kyjevský metropolita Pavel přiznal, že podcenil závažnost pandemie způsobené koronavirem. Řekl, že přijal opatření, která mají šíření nákazy pomoci zastavit. V březnu metropolita prohlásil, že koronavirus je důsledek hříšnosti lidstva a že proti němu lze bojovat modlitbami, půstem a objímáním. V sídle ukrajinské pravoslavné církve se nakazily více než dvě desítky lidí.

Foto: Profimedia.cz

Kyjevský metropolita Pavel

Článek

Podle některých ukrajinských médií je mezi nakaženými i metropolita Pavel. Ten původně odmítl uzavřít komplex pravoslavných klášterů Kyjevskopečorská lávra a nepodpořil požadavky ukrajinských úřadů, aby lidé zůstali doma.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Ano, myslel jsem si, že ty problémy nejsou tak významné, ale v tyto dny je to jiné. To, že jsem říkal něco jiného, není v rozporu s příkazy svědomí. Vy také můžete jednou říci jednu věc a pak zase druhou,” citovala agentura Reuters výrok kyjevského metropolity.

Počet nakažených na Ukrajině se za poslední den zvýšil o 16 procent na 2203 případů. Nemoci covid-19 podlehlo 69 lidí.

Metropolita se odmítl vyjádřit blíže ke zprávám o počtu nakažených v klášteře. „Lepší je číst evangelium než internet,” prohlásil.

Ukrajinská nemocnice pro pacienty s koronavirem pere prádlo v otřesných podmínkách

Zahraniční

Klášter je sice pro veřejnost uzavřen, ale uvnitř pokračují bohoslužby jako obvykle, přiznal. Ti, u koho byla nákaza zjištěna, jsou v oddělených celách. Metropolita řekl, že vážné zdravotní problémy má pouze jeden z mnichů, avšak jeho stav nesouvisí s koronavirem. Při obřadech se podle něj ikony otírají. „Musíme dělat to, co říkají lékaři,” připustil metropolita.

„Cítím se dobře, bůh je milosrdný. Podrobuji se testům a léčbě. Kdo řekl, že jsem ve špatném stavu? Někdo to zřejmě očekává,” řekl metropolita k dotazu na své vlastní zdraví. Důvod, proč je léčen, blíže neupřesnil.

Vracející se Ukrajinci berou hranici útokem

Koronavirus

Pravoslavní slaví Velikonoce o týden později než katolíci. Ukrajina má nyní dvě větve pravoslavné církve, jedna z nich uznává autoritu moskevského patriarchátu a k ní patří Kyjevskopečorská lávra, druhá má vlastní vedení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám