Hlavní obsah

Konečně! Laboratoř potrestané lékařky dostane povolení testovat

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Soukromá laboratoř Tilia dostane povolení testovat. Ve středu to řekl na tiskové konferenci premiér Andrej Babiš (ANO). Do 18 hodin večer musí dodat podklady pro Státní zdravotní ústav (SZU).

Foto: Petr Horník, Právo

Vedoucí laboratoře Tilia Laboratories Soňa Peková

Článek

„Laboratoř Tilia jsme oslovili, měla by dostat podklady a bude v systému,” uvedl Babiš.

„Vyzval jsem ministra Vojtěcha, aby to řešil. Každá laboratoř je cenná,” dodal.

Ministerstvo zdravotnictví dodalo, že laboratoř musí do 18 hodin večer dodat podklady SZU.

O tom, že laboratoř znovu spouští testování, informovala odpoledne na svých stránkách. Lidi upozorňuje, že ale nedělají odběry.

„Odběrové místo pro naši laboratoř je Kladno - odběrový stan Oblastní Nemocnice Kladno, Vančurova 1548, 272 01 Kladno. V naší laboratoři odběrové místo není, prosím, nekontaktujte tedy laboratoř osobně a výlučně využívejte odběrového stanu v Kladně,” uvádí laboratoř.

Potrestaná lékařka vyvinula vlastní test. Je zdarma a zájem o něj mají v USA

Koronavirus

„Zájemci o vyšetření prosím pošlete SMS zprávu (prosím netelefonovat) na telefonní číslo 770 159 660 (linka Krajské hygienické stanice města Kladno, paní Dr. Lenka Duchajová), kde prosím uveďte své nacionále (jméno, příjmení, rodné číslo, adresu), aby Vás kolegové zařadili do systému hygienicko-epidemiologického dozoru,” informuje dále.

Jedná se o soukromou laboratoř, která dokázala v začátcích testování dva nakažené koronavirem odhalit. Následně ale byla ministerstvem zdravotnictví zakázána, protože nesplnila podmínky, kterými jsou smlouva s pojišťovnou a certifikát IZO 15189. Pro laboratoř by získat takové povolení trvalo až rok a ke svému běžnému provozu ho nepotřebuje.

Laboratoř, která má zákaz: Bez tahanic s ministerstvem bychom otestovali tisíce lidí

Koronavirus

Na výjimku ministerstva zdravotnictví už čeká přes 14 dní. Za tu dobu mohla laboratoř otestovat tisíce vzorků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám