Hlavní obsah

Karanténa Litovle, Uničova a jejich okolí skončí v pondělí

Novinky, ČTK, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hygienici zrušili od pondělí přísnou karanténu obcí v okolí Litovle a Uničova na Olomoucku. V neděli o tom informovala novináře ředitelka Krajské hygienické stanice v Olomouci Lenka Pešáková.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Vojenští policisté na silnici do Litovle v lokalitě Nové Zámky u Mladče nedaleko Litovle na Olomoucku.

Článek

Hygienici se k tomuto kroku rozhodli po zhodnocení situace po uplynulých 14 dnech.

„Končí opatření, která jsme vydali 16. a 24. března, splnila svůj účel. Onemocnění koronavirem a kontakty jsme maximálně natrasovali, a to i díky zřízení odběrového místa pro tuto oblast. V poslední době se nám zvyšuje počet případů, které epidemiologicky nesouvisí s danou lokalitou. Dochází k souběhu opatření vydaných pro danou lokalitu od 16. března s opatřeními, která platí pro celou ČR,“ sdělila Pešáková.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Lidé vyrazili do přírody i do parků, ne vždy dodržovali nařízení

Koronavirus

Hygienici ale doporučili starostům dotčených obcí zachovat přísný režim, který tam byl nastaven, pro občany platí všechna opatření vydaná na celostátní úrovni. Zůstává i povinnost karantény pro pozitivní pacienty a kontakty. „Doporučujeme také podnikům, aby dál dodržovaly nastavený režim a pomáhaly zmírnit šíření onemocnění koronavirem,“ uvedla Pešáková

„Krizový štáb se na tomto řešení shodl i s krizovými štáby v obcích, je pro nás důležité, že se nám podařilo zmírnit šíření nemoci z tohoto území,“ komentoval stav hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk (ANO).

Foto: https://mapy.cz/zakladni?x=17.2898566&y=49.7053370&z=11&l=0, Mapy.cz

Na Olomoucku uzavřeli kvůli koronaviru 21 obcí

Tradá na návštěvy

Bezprostředně po oznámení reagovali na odvolání přísných opatření lidé na sociálních sítích: „Takže dnes večer tleskání s konvojem!“ napsala pisatelka z litovelské skupiny. S trochou nadsázky jiný uživatel připsal: „Takže nakoupit něco k jídlu a k pití a tradá na návštěvy!“. Jiní lidé ze čtrnáct dnů uzavřené zóny byli zdrženlivější, a není divu, co se prakticky celou dobu nemohli pohnout z domu ani na zahrádku. „To neznamená, že jsme všichni zdraví a můžeme si dovolovat, co chceme,“ vzkázal přes sociální síť další z obyvatel.

Hlídky policie a vojenské policie se z hranic střežené oblasti se 24 tisíci obyvateli stáhnou po půlnoci, doplnil hejtman kraje Ladislav Okleštěk (ANO).

Podle posledních údajů zveřejněných krajem má Litovel nyní 79 potvrzených případů nákazy koronavirem a Uničov 37. Hygiena i hejtmanství zatím uvádí v Olomouckém kraji celkem 231 potvrzených případů nákazy, podle ministerstva zdravotnictví, které údaje shromažďuje podle hlášení hygienických stanic a podle pozitivních nálezů laboratoří, které jsou určeny pro další šetření, bylo těchto případů po poledni evidováno 242.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám