Hlavní obsah

Hranice mohou být uzavřené i dva roky, řekl Prymula

– Praha

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula upřesnil v neděli v České televizi, že omezení na hranicích mohou trvat i dva roky. Závisí to podle něj na zvládání epidemie v ostatních zemích.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Náměstek ministra zdravotnictví a předseda Ústředního krizového štábu Roman Prymula

Článek

Cestování do zahraničí může být omezené i v následujícím roce či dvou. Dovolená tak podle něj letos bude nejspíš v Česku, řekl Prymula, který se podobně vyjádřil už předtím v televizi Prima s tím, že opatření se budou uvolňovat nejspíš jen u nás: „Budeme muset být opouzdřeni. Situace v ostatních evropských zemích nebude dobrá. To budou měsíce a dlouhé měsíce.“

„Jde o to vyvarovat se toho, abychom neměli druhou nebo třetí vlnu epidemie, aby sem z jiných států, jako je Itálie, Francie, Španělsko, Německo nezačali proudit lidi,” řekl k tomu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Vojtěch: Musíme být přísní, tresty za porušování karantény jsou nutné

Koronavirus

„Nechci podléhat falešnému uspokojení, ale doufám, že se to podaří udržet na těch 10 000 (nakažených). Jsme schopni efektivně působit do 15 000,” řekl Prymula v ČT k možnému vývoji nákazy.

Za dobré považuje, že se podařilo zmenšit zpočátku velmi prudký nárůst případů: „Nechci předbíhat, nicméně, když se každý podívá na ten nárůst, tak se nám ho podařilo zafixovat na méně než úvodních 45 procentech, což bylo více než v Itálii. Křivku jsme schopni oploštit.”

Reklama

Výběr článků

Načítám