Hlavní obsah

Gely na příděl, poptávka je stonásobná

Nejen na respirátory, ale i na dezinfekční prostředky, jako jsou gely na ruce, se zavedou omezení prodeje a distribuce. Rozhodla o tom Bezpečnostní rada státu. „Prioritou je zabezpečit účinné respirátory a dezinfekční prostředky pro zdravotnický personál,“ píše se v tiskové zprávě po středečním zasedání rady.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Proto jsme se rozhodli, že zavedeme jejich centrální nákup a centrální distribuční systém,“ prohlásil premiér Andrej Babiš (ANO). Konkrétní opatření dostal za úkol přichystat ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Dezinfekční gely zmizely z regálů drogerií, lékáren i obchodních domů už před víkendem a během něj. Od té doby prakticky nikde nejsou, takže mnohde je nouze i o vlhčené ubrousky na alkoholové bázi, jimiž si lidé čistí ruce, ale také například dětské hračky.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

„Vůbec nemáme, ale zkuste to ve větších nebo nemocničních lékárnách, ty bývají lépe zásobené,“ radila tento týden farmaceutka v lékárně u polikliniky v Benátkách nad Jizerou redaktorovi Práva, když se po prostředcích sháněl.

Jenomže ani větší lékárny na tom nejsou o mnoho lépe. „Nejsou a ani nemáme příslib, že by je měli přivézt, snad koncem týdne nebo příští týden,“ doufala lékárnice jednoho z největších řetězců v Mladé Boleslavi.

Stejnou nouzi má však i mladoboleslavská nemocniční lékárna u Klaudiánovy nemocnice. „Dezinfekční gely nemáme, po minulém týdnu úplně zmizely, ale snad na konci týdne, měli by je zase vyrobit,“ předpokládala pracovnice nemocniční lékárny.

Nastal obrat. Čína obnovuje výrobu, ukazují poslední data

Koronavirus

Prodejci slibují, že zboží doplní, jakmile to bude možné. Je to ale podobné jako u rozebraných roušek a respirátorů – nikdo neříká, kdy zase budou.

Podle manažera komunikace drogerií dm Jiřího Peroutky firma ve spolupráci s dodavateli na doplnění pracuje. „Intenzivně komunikujeme s našimi dodavateli, abychom doplnili nedostatkový sortiment,“ sdělila Právu mluvčí drogerií Rossmann Jana Pfeiferová s tím, že firma zájem eviduje po celé republice.

Redakce se obrátila přímo na několik výrobců dezinfekčních gelů, ti ale nechtěli nic sdělovat. Zda budou výpadky trvat nanejvýš pár dnů nebo týdnů, tak není jasné.

Sharp bude místo televizorů vyrábět roušky

Koronavirus

Jiří Pantůček, majitel brněnské firmy Green idea, která pod značkou Topvet vyrábí kosmetické přípravky včetně dezinfekčních gelů, ve středu ČTK řekl, že růst poptávky po gelech je dramatický. Firma loni prodala tisíce kusů gelů, nyní je podle Pantůčka poptávka po statisících, možná i milionech.

Možná až v dubnu

Podle informací Práva je ale pro výrobce problém, že některé látky, konkrétně třeba gelující látky, se dovážejí z Číny, kde je kvůli nákaze produkce ochromená, takže ani tuzemští výrobci netuší, kdy budou dodávky pro ně obnoveny. Zatím mají něco naskladněno, je ale otázka, na jak dlouho.

Ochranné pomůcky docházejí, je třeba rychle jednat, varovala WHO

Koronavirus

Prodavačky tak mnohde na dotazy nakupujících, kdy budou kýžené produkty k dostání, jen bezmocně krčí rameny. „To netuším,“ zněla odpověď Právu v Karlových Varech, Liberci či třeba v Příboru.

„Výhledově gely ani ubrousky nebudou. Poptáváme je, ale kolegům na jiné prodejně už dodavatelé odpověděli, ať další přísun gelů očekávají nejdříve až v průběhu dubna,“ řekla Právu zaměstnankyně jedné prodejny v libereckém nákupním centru.

Reklama

Výběr článků

Načítám