Hlavní obsah

Domov pro seniory zasažený koronavirem shání lidi na výpomoc

Domov pro seniory v Břevnici u Havlíčkova Brodu, kde se nákaza koronavirem potvrdila u většiny klientů i části personálu, by potřeboval k zajištění chodu zhruba deset lidí z řad mediků či zdravotních sester. V pondělí to uvedla ředitelka domova Hana Hlaváčková.

Foto: David Taneček, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Noc byla celkem klidná, několik klientů mělo zvýšenou teplotu, ale stav je celkem stabilizovaný,” uvedla Hlaváčková. Personál však domovu chybí. Běžně se tam ve směnách střídá 16 až 18 lidí, negativní testy na koronavirus mělo podle ředitelky jen šest pracovníků z těch, kteří mohou sloužit.

„Pro tuhle krizovou situaci, myslím, že by nám stačilo do deseti dobrovolníků, kteří by si rozdělili služby,” uvedla ředitelka. Jednání o pomoci se podle ní vedou s pražskou Nemocnicí na Bulovce. Ozvala se i jedna dobrovolnice, je to zdravotní sestra.

Na pondělí má zařízení, starající se primárně o klienty s těžkou demencí, služby ještě zajištěné.

Pracovníci v domově i přespávají

Onemocnění COVID-19 se podle hygieniků koncem týdne potvrdilo u 20 z 22 klientů domova a u devíti jeho pracovníků. V sobotu byly dvě klientky převezeny do nemocnice. Jedna seniorka, která měla i jiná vážná chronická onemocnění, v neděli zemřela. Druhá žena je podle mluvčí havlíčkobrodské nemocnice Petry Černo stále hospitalizována.

Vysočina žádá armádu o pomoc. Ta odmítla

Koronavirus

Hygienici nařídili v domově karanténu do odvolání, nejméně však na 14 dní. Podle ředitelky to už na chodu domova mnoho nemění. Areál je uzavřený a oplocený, stojí mimo vesnici. Někteří pracovníci tam teď i přespávají.

Převoz klientů není reálný

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v neděli uvedl, že by klienti z břevnického domova mohli být přemístěni do lázní Toušeň. Hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (za ČSSD) ale o několik hodin později řekl, že umístění klientů v lázních Toušeň se podle odborníků ukazuje jako nereálné. I ředitelka domova v pondělí řekla, že se klienti nedají převézt, protože to tam pro ně není uzpůsobené.

Vedení kraje Vysočina v neděli také kvůli vážné situaci v domově v Břevnici požádalo o pomoc armádu. Ta ale ústy své mluvčí Magdaleny Dvořákové vzkázala, že žádosti kraje nemůže vyhovět z kapacitních důvodů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám