Hlavní obsah

Další nemocnice odpadla. Trutnovu vydržely testovací sady týden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trutnov

Krajská Oblastní nemocnice Trutnov nebude od čtvrtka 2. dubna dělat do odvolání odběry lidem s podezřením na nemoc COVID-19. Důvodem je to, že nemocnice nemá dostatek testovacího materiálu, řekla v úterý mluvčí Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje Lucie Chytilová.

Foto: David Taneček, ČTK

Krajská Oblastní nemocnice Trutnov začala 23. března 2020 testovat lidi s podezřením na nemoc COVID-19. Pro odběr vzorků v areálu nemocnice vzniklo improvizované místo se stanem.

Článek

Trutnovská nemocnice začala testovat 23. března a stala se po hradecké fakultní nemocnici druhým testovacím místem v kraji.

Laboratoř trutnovské nemocnice má na testování dva přístroje, ale ani pro jeden se jí v poslední době nepodařilo sehnat takzvané kity pro testování. "Nedostatkové jsou zejména reagencie na izolaci RNA z odebraných stěrů," uvedla mluvčí.

Praha měla jen dvě odběrová místa, další přibyla

Koronavirus

Shánějí další materiál

Do dnešního rána laboratoř vyšetřila 324 vzorků a na dalších 360 testů ještě měla testovací materiál. "Intenzivně pracujeme na zajištění potřebného materiálu, aby naše laboratoř mohla opět přejít do plného provozu," uvedl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar (TOP 09).

Trutnov jako druhé místo v kraji testuje koronavirus

Koronavirus

Při zahájení testování laboratoř předpokládala, že bude schopna denně vyšetřit asi 50 vzorků. "Množství skutečně vyšetřených vzorků ale v posledních dnech převyšovalo tuto hranici téměř dvojnásobně," uvedla Chytilová. Na středu objednané pacienty nemocnice ještě vyšetří.

Laboratoř nedělá jen rozbory vzorků od lidí, kteří přijedou autem do odběrového stanu. "V rámci zdravotnických a sociálních zařízení v regionu je nově požadováno vyšetření na COVID-19 u každého přemístěného pacienta. Tím výrazně vzrostly požadavky na vyšetření pacientů v rámci nemocnic, které vnímáme jako prioritní," uvedla mluvčí.

Netestujeme. Nemáme čím, hlásí nemocnice v Liberci

Koronavirus

Trutnovská laboratoř také začala zpracovávat vzorky z odběrového stanu v náchodské nemocnici otevřeného v úterý. Vzorky z odběrového stanu v nemocnici v Rychnově nad Kněžnou putují do laboratoře v hradecké fakultní nemocnici.

Reklama

Výběr článků

Načítám