Hlavní obsah

Koronavirus je v Česku přesně týden. Dosud se nakazilo 32 lidí

Aktualizováno

Během neděle se v Česku objevilo šest nových potvrzených případů nákazou koronavirem. Jedná se o manželský pár, který byl lyžovat ve středisku Val Gardena v Itálii. Další čtyři případy potvrdil večer ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Všichni pacienti v Česku jsou podle něj v dobrém stavu, nikdo se však z nemoci COVID-19 zatím zcela nevyléčil. V pondělí chce Vojtěch navrhnout bezpečnostní radě státu, aby zakázala návštěvy ve všech nemocnicích a domovech pro seniory v zemi.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Liberecký dopravní podnik začal 4. března 2020 dezinfikovat vozidla ozonem.

Článek

Česko má po týdnu od odhalení přívního pacienta už 32 případů nákazy novým typem koronaviru. Zatím posledním případem je muž z Hradce Králové, řekl v neděli večer ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Testy v neděli potvrdily nákazu u šesti nových lidí. Průběh nemoci je u všech nakažených mírný.

32 případů za týden. Vláda chce zakázat návštěvy v nemocnicích

Koronavirus

Případ muže, který byl testován na přítomnost koronaviru v Hradci Králové, je podle Vojtěcha spojen s dalšími lidmi, kteří se nakazili na konferenci v Bostonu. "I tento pán je v domácí karanténě," řekl ministr na večerní tiskové konferenci.

Foto: Libor Plíhal, ČTK

Dobrovolníci hlídají 5. března 2020 vstup do biatlonového areálu v Novém Městě na Moravě. Víkendové závody Světového poháru proběhly bez diváků.

Dříve odpoledne Vojtěch oznámil informoval o dalších třech nových případech v Ústeckém kraji. Jde o dvě ženy, které byly na dovolené v Itálii, a jednoho jejich rodinného příslušníka.

Zdroj nákazy: Itálie a Boston

Další dva pozitivní testy ohlásila pražská Nemocnice na Bulovce. Přítomnost koronaviru zdravotníci odhalili u manželského páru, který byl lyžovat ve středisku Val Gardena v Itálii se skupinou osob, u kterých se již v minulých dnech onemocnění potvrdilo.

Zvažte návrat a zkontrolujte provoz na hranicích, radí Čechům v Itálii konzul

Koronavirus

Celkem 27 případů má souvislost s Itálií. Jde o lidi, kteří tam pobývali, tři se od nich nakazili. Pět případů má vazby na americký Boston. Testováno bylo dosud v Česku podle ranních údajů ministerstva zdravotnictví 787 lidí, z toho téměř 200 za sobotu.

„Průběh u všech 32 případů je doposud mírný. Buď nemají žádné klinické příznaky, nebo velmi mírné. Ti, kteří mohou zůstat doma, tak zůstávají," potvrdil Vojtěch. Zároveň se ale podle něj zatím žádný z nakažených zcela nevyléčil. Za překonání nemoci se považuje, pokud má pacient dvakrát v rozmezí 24 hodin negativní test na koronavirus.

Stát chystá pomoc podnikům, které drtí koronavirus

Koronavirus

Nakažení se léčí v pražské Nemocnici Na Bulovce a v nemocnici v Ústí nad Labem, postupně ale přibývá nemocných v domácí karanténě. Zdravotníci jí začali dávat přednost, aby zůstala nemocniční lůžka volná pro lidi s případným vážným průběhem nemoci.

 Povinná karanténa

Nemocnice Na Bulovce na twitteru oznámila, že na její infekční klinice zůstávají v izolaci už jen tři lidé s koronavirem. „Dva pozitivní pacienty jsme dnes na základě rozhodnutí epidemiologa propustili do domácí karantény," doplnila nemocnice.

Od soboty ministerstvo zdravotnictví zavedlo opatření, které dopadá na lidi vracející se z Itálie. Týká se českých občanů a cizinců, kteří v Česku trvale a přechodně žijí nebo pracují. Mají povinnost ohlásit se po návratu lékaři a zůstat ve dvoutýdenní karanténě. Omezení se nevztahuje na řidiče kamionů a zdravotní služby a na piloty. Česko také v sobotu přestalo vydávat víza lidem v Íránu, který podobně jako Itálie patří ke koronavirem silně zasaženým zemím.

Sever Itálie je v karanténě, sjezdovky uzavřeny. Češi se mohou vrátit

Koronavirus

Italská vláda mezitím přijala v noci na dnešek opatření, kterými zcela uzavřela celý region Lombardie a také 14 provincií v regionech Emilia-Romagna, Veneto (Benátsko) a Piemont. České ministerstvo zahraničí v reakci nedoporučuje cestovat do celé Itálie.

Čeští občané se mohou vrátit domů i z uzavřených oblastí. Premiér Andrej Babiš Čechy v Itálii včetně těch, kteří tam pracují, vyzval k návratu. Čeští turisté by se podle něj z Itálie měli vrátit okamžitě.

S letišti v severní Itálii a s dalšími dvěma zeměmi s velkým počtem nakažených, Čínou a Jižní Koreou, přerušilo Česko už dřív letecké spojení. Platí také zákaz vývozu dezinfekčních přípravků na ruce a respirátorů s vysokou účinností do zahraničí.

Zakázané návštěvy

V pondělí chce na jednání bezpečnostní rady státu ministr Vojtěch navrhnout zavedení zákazu ve všech domovech pro seniory a nemocnicích. „Už to není o doporučení, ale plošném zákazu návštěv. To riziko tu bezesporu existuje. Věřím, že opatření bude schváleno," řekl ministr.

Na deseti hraničních přechodech budou od pondělí namátkové kontroly, při nichž budou hasiči lidem v autech měřit teplotu. „Pokud bude naměřena teplota nad 38 stupňů, bude kontaktovaná linka 112 a tyto osoby budou po konzultaci umístěny do nemocnice nebo do domácí karantény. Pokud půjde o cizince, budou vyzváni k návratu do vlasti, případně s nimi bude jednáno jako s českými občany,” řekla v neděli večer ministryně financí Alena Schillerová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám