Hlavní obsah

Chlapec tiskne na 3D tiskárně praktický doplněk pro zdravotníky

Novinky, nčs

Když si kanadská nemocnice postěžovala na fakt, že v době pandemie trpí zdravotnický personál celodenním nošením roušek a respirátorů, přispěchal na pomoc chlapec jménem Quinn Callander. Na svojí 3D tiskárně vytvořil praktický doplněk, který pomůže od zdravotníkům od bolesti.

Foto: Profimedia.cz

Místo, kde jsou za ušima uchyceny gumičky, může po celodenním nošení roušky dost bolet.

Článek

Třináctiletý Quinn Callander z vesničky Maple Ridge v Britské Kolumbii vyslyšel prosby nemocnice a na 3D tiskárně vyrobil doplněk, který drží šňůrky od roušky či respirátoru místo uší a ulevuje tak přetíženým zdravotníkům od bolesti.

Jeho práci v pátek sdílela Quinnova matka Heather Roneyová na sociálních sítích, kde se čin setkal s obrovským ohlasem a vysloužil si zatím přes 300 tisíc sdílení. V současné době Quinn, jenž je rovněž členem skautské komunity, lokální nemocnici daroval desítky takových „držátek”.

Roneyová zároveň vyzývá další dobrovolníky, kteří vlastní 3D tiskárnu, aby neváhali a zapojili se do pomoci nemocnicím. Připojila rovněž odkaz na návod, jak takový doplněk vytisknout.

Quinn nepomáhá poprvé. Už v roce 2014, kdy mu bylo pouhých sedm let, vybral pro svého nejlepšího kamaráda s mozkovou obrnou 36 tisíc kanadských dolarů (660 tisíc korun), aby mohl podstoupit nutnou operaci. Podařilo se mu to díky propagaci u stánku s domácí limonádou, kterou začal prodávat před místním supermarketem.

V Česku se na speciální tiskárně vyrábějí respirátory s nejvyšším stupněm ochrany

Koronavirus

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám