Hlavní obsah

Češi v rámci střední Evropy panikaří kvůli koronaviru méně. A hodně věří státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi v porovnání s obyvateli jiných středoevropoských zemí kvůli koronaviru panikaří o trochu méně a o trochu více než lidé v ostatních státech věří v této krizi státnímu aparátu. Plyne to z výzkumu National Pandemic Alarm, který provádí agentura Stem/Mark spolu s dalšími agenturami v Česku, na Slovensku, v Maďarsku, Polsku a Bulharsku. Panel disponuje až 100 000 respondenty.

Foto: Novinky

Index paniky

Článek

Co se paniky kvůli koronavitu týče, jsou na tom „nejhůře” Maďaři a Slováci. V prvním případě je index paniky 76,3, ve druhém 75,8. V Česku je to 70,6. Tento index ukazuje intenzitu obavy ze zdravotních dopadlů na respondenty či jejich okolí a také z opatření s šířením nemoci souvisejících.

Lidé v Česku v porovnání se zkoumanými zeměmi nejvíce věří státnímu aparátu. Index je počítán z míry vyjádřené důvěry v opatření vlády a subjektivního hodnocení jejich účinnosti. Češi mají index důvěry 70,1, což je jednoznačně nejvíce. Například u Polska je to pouze 57, u Maďarů 57,6, u Slováků 63,6.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Češi jsou ze všech dotazovaných zemí nejméně pesimističtí, co se týče vývoje pandemie a jejího dopadu na ně a jejich rodinu. Index Česka je 57,1. Všechny ostatní státy jsou v hodnotách nad 60, nejpesimističtější jsou Poláci s indexem 64,1 a Maďaři s indexem 63,3. Slováci mají index 61,5.

Výzkum se provádí každé tři dny. Zveřejněná data jsou z pondělí. V porovnání s předchozími seriemi z 18. března a 20. března se čísla v Česku ve všech zkoumaných aspektech mírně zvyšují. Je tedy vyšší míra paniky, vyšší dopady opatření, ale také roste důvěra ve státní aparát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám