Hlavní obsah

Byli jste v Itálii? zjišťuje Děčín mezi lidmi

Právo, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děčín

Město Děčín kvůli nákaze Covid-19 vytvořilo informační kanál, kterým chce rychle šířit nové informace mezi školy, organizace města i firmy. Školy zatím radnice zavírat nechce, nyní plánuje hlavně mírnit paniku. V uplynulém týdnu byly na Děčínsku jarní prázdniny a řada lidí byla za lyžováním v Itálii. Město nyní zjišťuje, kdo to byl, a takovým lidem předává informace, jak postupovat.

Foto: Yara Nardi, Reuters

Římské letiště Fiumicino. Ilustrační foto

Článek

„Snažíme se nyní zjistit, kdo z našich občanů v těch oblastech byl, abychom jim jako prvním předali informace, aby zvážili vyhledat lékařskou pomoc, pokud na sobě něco pociťují, a naopak, aby třeba nepodléhali panice. O jarních prázdninách opustilo republiku minimálně 50 tisíc lidí, a kdyby se všichni vydali do svých zdravotnických zařízení, tak přesně nastane to, co nechceme - nastane chaos,“ řekl primátor Děčína Jaroslav Hrouda (ANO).

Koronavirus hlásí další země, nákaza je v Lotyšsku, Tunisku i Senegalu

Koronavirus

Děčín zatím nevydal nařízení nebo doporučení rušit sportovní akce nebo koncerty. „Na každé takovéto akci, třeba tréninku, ale zodpovědný pracovník, učitel nebo vedoucí kroužku by měl zjistit, jestli někdo z dětí nebyl lyžovat v Itálii, a potom třeba kontaktovat rodiče, aby jim dal nějaké doporučení,“ uvedl Hrouda.

Šíří se fámy

Nyní se ve městě roznesla zpráva, že některé mateřské školky posílaly domů děti, které byly v Itálii na dovolené. Hrouda odmítl, že by město nějaké takové nařízení vydalo, nevyloučil ale, že tak někteří ředitelé mohou činit.

„Rodičům dětí dáváme doporučení, že když byli v ohrožených oblastech, aby se spojili se svým lékařem nebo hygienickou stanicí, a pokud je to možné, aby zůstali doma,“ řekl Právu ředitel Základní a mateřské školy v děčínském Bynově Michal Slavík. Tři zaměstnanci této školy byli o prázdninách v zasažené oblasti Itálie a nyní zůstávají v domácí karanténě.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

„Dětí, které byly v Itálii v zasažené oblasti, máme zatím sedm, až na jedno, u kterého zjišťujeme, ve které oblasti bylo, zůstávají doma,“ uvedl Slavík. „Mírníme paniku, lidé jsou vystrašení, jde ale v podstatě jen o druh chřipky,“ doplnil ředitel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám