Hlavní obsah

Koronavirus hlásí další země, nákaza je v Lotyšsku, Tunisku i Senegalu

• Aktualizováno

Nákaza nemocí Covid-19 se potvrzuje v dalších zemích, první infikované hlásí Lotyšsko, ale také africké země Tunisko a Senegal. Česká vláda zatím nevidí důvod k vyhlášení nouzového stavu, které navrhoval vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Události kolem šíření koronaviru sledovaly Novinky.cz on-line.

Článek

23:05 - První případ nákazy novým koronavirem v pondělí ohlásilo také Maroko. Jde o muže, který žije v Itálii. Je v nemocnici v Casablance ve vážném stavu. Na africkém kontinentu je tak už nejméně deset případů nákazy.

22:25 - Česko má čtvrtý případ koronaviru. Nakažená je třiapadesátiletá žena, který pobývala v Itálii.

Česko má čtvrtý případ nákazy koronavirem

Koronavirus

21:46 - Kvůli šíření nového typu koronaviru Evropský parlamentu zrušil 130 plánovaných akcí. Jako preventivní opatření omezil na tři týdny také návštěvnický provoz. Samotné práce parlamentu se ale žádná omezení netýkají. Plenární zasedání ve Štrasburku se uskuteční podle plánu, informoval předseda europarlamentu David Sassoli.

21:02 - Tramvaje a metro v Praze budou ve všech stanicích automaticky otevírat všechny dveře. Nebude tak třeba mačkat tlačítko u dveří. Dopravní podnik opatření zavedl ve snaze omezit riziko šíření viru. Opatření se netýká autobusů.

20:54 - Ve Francii od neděle vzrostl počet nakažených o 61. Celkem je tak infikováno 191 lidí.

20:37 - Stát Washington na západním pobřeží USA oznámil další tři úmrtí na koronavirus. Nákaze v zemi podlehlo celkem pět lidí.

20:01 - První potvrzený případ nákazy ohlásilo Lotyšsko.

19:06 - V Itálii během jednoho dne zemřelo na koronavirus 18 lidí. Většinou jde o starší či jinak nemocné lidi.Celkový počet obětí v zemi je 52.

V Itálii podlehlo za jeden den koronaviru 18 lidí

Koronavirus

18:25 - Na boj s koronavirem vyčlenil Moravskoslezský kraj 10 milionů korun. Po jednání Bezpečností rady kraje to v pondělí v podvečer řekl hejtman Ivo Vondrák (ANO). Současně se hejtmanství dohodlo se svými nemocnicemi a sociálními zařízeními jako jsou domovy důchodců, aby až do odvolání zakázaly návštěvy. Peníze jsou určeny na nákup zásob pomůcek pro zdravotníky.

Kraj současně vyzval pořadatele, aby neorganizovali akce s účastí vyšší než 500 návštěvníků. Takové akce pořádané městem budou zrušeny.

18:19 - První případy nákazy koronavirem potvrdily další dva africké státy - Tunisko a Senegal.

17:23 - Koronavirus už se dostal i do 18 zemí EU, kde se dohromady potvrdil u 2100 lidí, oznámila eurokomisařka pro zdravotnictví Stella Kyriakidisová. Od vypuknutí epidemie podle ní zemřelo občanů unie, kteří se čínským virem nakazili. Poslední dva mrtví pochází ze severu Francie, země tak eviduje již čtyři oběti koronaviru.

Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) podle šéfky EK Ursuly von der Leyenové zvýšilo v této souvislosti stupeň rizika z "nízkého až středního" na "střední až vysoký". Von der Leyenová uvedla, že EU se snaží mobilizovat všechny dostupné prostředky pro boj s infekcí, a avizovala společný nákup ochranných prostředků jako jsou roušky či respirátory nebo také spuštění informačního webu s informacemi o COVID-19 i o preventivních opatřeních.

16:46 - V Plzni budou od úterý do odvolání uzavřena všechna pobytová zařízení ústavu sociálních služeb. Opatření se dotkne zhruba 450 seniorů a klientů domovů se zvláštním režimem. Zakázáno je i předávat věci nebo potraviny v recepcích. Případné nákupy klientům zajistí pracovníci.

Foto: Aly Song, Reuters

Pes s rouškou v ulicích Šanghaje

16:38 - Lety mezi Českem a Jižní Koreou a ze severoitalských regionů budou zastaveny od čtvrtka 5. března, ochranná opatření podepsal ministr zdravotnictví.

16:33 - Třem pacientům nakaženým koronavirem, kteří jsou hospitalizováni v pražské Nemocnici na Bulovce, se daří dobře, jsou bez teplot. Řekl to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Podle něj není na pořadu dne vyhlášení nouzového stavu.

Vláda nouzový stav nevyhlásí. Není to na místě, říká ministr zdravotnictví

Koronavirus

16:28 - Testy na koronavirus bude nově dělat pět nemocnic a zdravotních ústavů. Pozitivní případy bude muset dál ověřovat Národní referenční laboratoř SZÚ.

16:26 - Litva zrušila program cesty českých senátorů. Pokud senátoři pojedou na zahraniční cesty, budou podle mluvčí horní komory vybaveni respirátory.

Komora sáhla již k opatření vůči veřejnosti. Až do 18. března, kdy se sejdou senátoři ke své schůzi, budou zrušeny všechny komentované prohlídky pro veřejnost ve Valdštejnském paláci, který je sídlem horní komory. Jiné akce zatím rušeny nejsou, v paláci se má konat pouze jeden seminář.

15:47 - Ruské úřady v pondělí oznámily první potvrzený případ koronaviru v Moskvě, a to u Rusa, který se vrátil z Itálie. Uvedla to agentura AFP. Jde o čtvrtého nakaženého ruského občana, předchozí trojice se nakazila na výletní lodi Diamond Princess a z jokohamského přístavu byla repatriována do Kazaně, napsal list Kommersant.

15:24 - Brno chce zastavit lety do Milána. Mluvčí letiště Jakub Splavec řekl, že vedení letiště tak rozhodlo v návaznosti na rozhodnutí české vlády. „Pokud vláda nerozhodne jinak, přerušení pravidelné linky bude platit v minimální lhůtě čtrnácti dnů.” Následně ovšem mluvčí uvedl, že společnost počká na oficiální vyjádření dopravce.

Brnem koluje fáma: Žena s koronavirem byla tancovat v klubu

Koronavirus

15:16 - Na jižní Moravě není důvod k panice, řekl hejtman kraje Bohumil Šimek. Brno navštívila studentka z USA, u níž byl posléze potvrzen koronavirus. Jednala kvůli tomu bezpečnostní rada kraje.

Tři vysoké školy ruší kvůli koronaviru výuku

Koronavirus

15:04 - Ve snaze omezit šíření nového typu koronaviru se v některých částech Francie zavírají školy a školky, pokračuje uzavírka pařížského muzea Louvre a vláda ohlásila krizovou pomoc pro firmy. Francouzský prezident Emmanuel Macron kromě toho ruší cesty naplánované na tento týden, informují francouzská média.

14:07 - Vojenský letecký speciál s humanitární pomocí Číně na boj s novým typem koronaviru přistál v pondělí ráno středoevropského času v Pekingu. Letoun do Číny přepravil pět tun pomoci od krajů, měst či firem. Kancléř prezidenta Vratislav Mynář ČTK sdělil, že se hledá možnost další přepravy, včetně vlakové.

14:04 - Mendelova univerzita v Brně ruší od úterý na dva týdny preventivně veškerou výuku kvůli koronaviru. Studenti budou dostávat úkoly elektronicky.

13:50 - V italské Lombardii zemřeli další nakažení koronavirem, počet obětí v regionu stoupl na 31. V celé Itálii zemřelo kvůli koronaviru nejméně 41 lidí.

13:47 - Se studentkou z USA, která se nakazila koronavirem, jsou v izolaci na Bulovce i dvě její kamarádky. Cestovaly s ní. Nemají příznaky, řekla hygienička.

Po návratu z Itálie by lidé měli zvážit dobrovolnou karanténu, řekl Petříček

Koronavirus

13:43 - Výsledky všech nových testů na možnou nákazu novým koronavirem jsou v Česku negativní. V pondělí odpoledne o tom informoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Celkem už byly v České republice otestovány vzorky odebrané 211 lidem, pozitivní byly tři.

13:39 - Zdravotnická zařízení v Moravskoslezském kraji začala přijímat preventivní opatření kvůli rozšíření koronaviru do Česka. Některé nemocnice zavedly do odvolání zákaz návštěv, například Karvinská hornická nemocnice, Nemocnice s poliklinikou v Karviné-Ráji, Nemocnice s poliklinikou Havířov, Nemocnice Třinec či Nemocnice ve Frýdku-Místku. Vyplývá to z informací na jejich webových stránkách

13:31 - Čeští občané by se měli v Itálii vyhnout i regionu Emilia Romagna, uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). V systému DROZD je nyní v Itálii registrováno téměř 3400 občanů.

13:25 - Profesor byl v kontaktu s dvacítkou studentů a s 24 pedagogy. Všichni budou v domácí karanténě.

Nakažený profesor přišel do styku s dvěma desítkami studentů a 24 kolegy

Koronavirus

13:12 - Profesor České zemědělské univerzity, u něhož byla zjištěna nákaza novým typem koronaviru, neměl po návratu z italské Udine žádné příznaky onemocnění. Vykonával proto svou běžnou agendu a učil studenty.

13:10 - Studentka hradecké lékařské fakulty, která leží na infekční klinice hradecké fakultní nemocnice, nebyla infikována novým koronavirem.

„Potvrzujeme tímto, že studentka medicíny, která byla od včera, to je 1. března, hospitalizována z důvodu vyloučení onemocnění koronavirem po návratu z ohrožené oblasti, má všechny testy negativní,“ uvedl náměstek ředitele nemocnice Zdeněk Tušl s tím, že studentka bude z nemocnice propuštěna do domácího ošetřování a po dohodě s Krajskou hygienickou stanicí se podrobí ještě týdenní domácí karanténě.

12:56 - Premiér Babiš nevidí důvod, proč by měl být nyní vyhlašován stav nouze. Nastal by, pokud by se koronavirus epidemicky šířil. Bezpečnostní rada státu to probere ve středu.

12:48 - Počínaje úterkem, kdy začíná březnová schůze Sněmovny, je v prostorách dolní parlamentní komory až do odvolání zakázán přístup veřejnosti, pořádat se nebudou ani žádné semináře, konat se nebudou ani školní exkurze.

Sněmovna uzavírá dveře veřejnosti

Koronavirus

12:36 - Provoz autobusových spojů RegioJet na trase Praha - Brno - Benátky - Řím a zpět a Praha - Miláno a zpět bude s účinností od konce tohoto týdne do odvolání pozastaven, oznámil mluvčí společnosti Aleš Ondrůj.

12:30 - Riziko nákazy koronavirem v EU stouplo. V pondělí to prohlásila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Podle Evropské komise je v 18 zemích Unie zatím 2100 případů, 38 lidí zemřelo. V Česku byly potvrzeny prozatím tři případy nákazy novým koronavirem.

12:11 - Nákaza koronavirem se objevila také v Portugalsku. Virem Sars-CoV-2 se infikoval zhruba 60letý muž v Portu na severu země, uvedla ministryně zdravotnictví Marta Temidová v pondělí v Lisabonu.  Muž byl na severu Itálie. Od nedělního večera je v nemocnici, jeho zdravotní stav je stabilní.

12:04 - Tématu koronaviru se bude věnovat i dnes v poledne zasedání bezpečnostní rady Jihomoravského kraje. Projednávat se bude také případ Američanky, která je jednou ze tří dosud zjištěných pacientů s tímto onemocněním v ČR. Při cestě autobusem do Prahy se totiž zastavila v Brně. Podle dostupných informací si vyhledala předem ubytování v soukromí přes Airbnb. Večer údajně v centru města navštívila taneční bar.

„Brněnští hygienici nyní ve spolupráci v kolegy v Praze, kde je cizinka hospitalizovaná, nyní k jejímu pobytu zjišťují podrobnosti. V souvislosti s Američankou již dvěma lidem nařídili z preventivních důvodů domácí karanténu,“ řekla Právu mluvčí jihomoravského kraje Monika Brindzáková.

Byli jste v Itálii? zjišťuje Děčín mezi lidmi

Koronavirus

11:51 - ČSA zastavily kvůli doporučení státu své linky do Milána a Boloni, přerušení platí do 6. dubna. Dopravce už minulý týden pozastavil i linku do Soulu.

11:45 - OECD kvůli koronaviru zhoršila letošní výhled růstu globální ekonomiky na 2,4 procenta, čekala 2,9 procenta. V prvním čtvrtletí nevylučuje pokles.

11:16 - V Německu se novým typem koronaviru nakazilo 150 lidí, uvedly úřady. Prvního nakaženého hlásí Berlín, celkem je zasaženo deset ze 16 spolkových zemí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Italská škola vyučuje i navzdory koronaviruVideo: AP

11:12 - Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v pondělí doporučí vládě, aby zvážila vyhlášení nouzového stavu. Mohla by pak regulovat dodávky ochranných pomůcek a rychleji přijímat opatření.

Hamáček svůj záměr zdůvodnil právě jiné tím, že vyhlášením nouzového stavu by se usnadnilo přijímání dalších opatření proti koronaviru.Lidé vracející se z postižených oblastí by pak měli povinnost kontaktovat lékaře.

11:04 - Do 13:00 by měly být známy výsledky dalších 20 testů na nákazu nový typem koronaviru. Ekvádorka, jež vykazovala symptomy, ale její první test byl negativní, bude testována znovu. Ekvádorka byla v Česku s Američankou, jež měla pozitivní test. Obě jsou v pražské Nemocnici Na Bulovce.

10:53 - Evropské trhy se po šoku z minulého týdne kvůli šíření koronaviru pomalu vzpamatovávají. Index londýnské burzy FTSE si v pondělí ráno připsal 2,8 procenta, Frankfurtský index rostl o 1,8 procenta a pařížský CAC si připsal 2,1 procenta.

Burzy v Asii a Evropě rostou

Ekonomika

10:48 - Jižní Korea oznámila dalších 599 případů nákazy novým koronavirem, počet infikovaných v zemi tak stoupl na 4335.

Lidé v Íránu olizují mříže svatyní, aby ukázali, že se koronaviru nebojí

Koronavirus

10:33 - V zemích s masivním výskytem nového koronaviru se o víkendu zdržovalo zhruba 25 400 Čechů. Všichni dostali prostřednictvím operátorů informační SMS.

10:27 - V pondělí zemřel v teheránské nemocnici poradce, který radí ajatolláhovi Chameneímu. Jednasedmdesátiletý Mohammad Mirmohammadi se stal prvním vysokým íránským představitelem, který v zemi podlehl nemoci.

Foto: Kim Hyun-tai, ČTK/AP

Vojáci v ochranných oblecích aplikují definfekci na nádraží v jihokorejském Tegu

10:20 - Tři pacienti s nemocí COVID-19 jsou bez příznaků, nemají teplotu ani kašel. Další test na koronavirus bude do konce týdne, uvedla mluvčí Nemocnice Na Bulovce.

10:11 - Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU) přerušila na dva dny výuku. Profesor nakažený koronavirem na škole přednášel. Uvedla to Česká televize.

10:02 - Evropský turistický sektor kvůli koronaviru přichází na ztracených tržbách aktuálně asi o miliardu eur měsíčně, řekl eurokomisař pro vnitřní trh Thiery Breton.

Vyjádření po jednání Bezpečnostní rady státuVideo: ČTK

10:00 - Češi, kteří se momentálně nachází v Jižní Koreji, případně na severu Itálie mohou k návratu do vlasti použít podle ministra dopravy Karla Havlíčka (za ANO) jiné spoje.

9:55 - Američanka nakažená koronavirem pobývala z pátku na sobotu v Brně. Potvrdila to mluvčí krajského Jihomoravského kraje. Uvedla to Česká televize s tím, že okolnostmi bude zabývat bezpečnostní rada kraje. Kontrakty ženy dohledávají krajské hygienické stanice.

9:53 - Domy s pečovatelskou službou a domovy důchodců by měly omezit návštěvy. „Je to velmi důrazné doporučení,” uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

9:49 - Vzorky s podezřením na koronavirus budou do Státního zdravotního ústavu (SZÚ) dopraveny vždy do půlnoci, aby následující den ráno byly dostupné výsledky. Vláda bude jednat s výrobci respirátorů ohledně zajištění 10 000 respirátorů pro zdravotníky.

9:46 - Bezpečnostní rada státu zastaví lety do Jižní Koreje, Milána, Benátek a Boloně. Oznámil to premiér Andrej Babiš (ANO). Zastavení letů do Itálie je třeba ještě projednat s italskou stranou a EK. Prozatím se jedná o jejich zastavení na 14 dní.

9:41 - Itálie prodloužila opatření kvůli šíření koronaviru. Na severu země platí další týden karanténa v 11 obcích. Omezení mají dál kraje na severu země.

9:38 - Další jednání Bezpečnostní rady státu se uskuteční ve středu ráno, vyhodnotí si další vývoj situace ohledně nákazy novým typem koronaviru, řekl vicepremiér Hamáček.

9:35 -  Světový pohár v biatlonu v Novém Městě na Moravě bude tento týden bez přítomnosti diváků. Rozhodla o tom Bezpečnostní rada státu.

9:29 - Pražské České vysoké učení technické (ČVUT) zrušilo v pondělí výuku na fakultě strojní. Kolega hospitalizovaného, který je nakažený koronavirem, byl ve čtvrtek na fakultě.

Foto: Agustin Marcarian, Reuters

Laboratorní technici zpracovávají vzorky při testech na onemocnění koronavirem.

9:21 - Ve Středočeském kraji bylo kvůli podezření na nákazu novým typem koronaviru zatím testováno devět lidí, všechny testy měly negativní výsledek a nákaza se u lidí neprojevila. V karanténě je v kraji asi 70 lidí, řekla mluvčí krajské hygienické stanice Dana Šalamunová.

9:14 - Nákaza novým typem koronaviru vyvolala v čínském průmyslu nejhorší náladu za posledních 16 let. Index nákupních manažerů zveřejněný v pondělí v časopise «Caixin» klesl v únoru ve srovnání s předchozím měsícem na hodnotu pouze 40,3 bodu. Je to nejnižší hodnota od začátku sledování indexu v roce 2004.

9:04 - Velká cena Thajska silničních motocyklů se 22. března kvůli hrozbě nového typu koronaviru nepojede. Jezdci elitní kategorie MotoGP tak přišli o druhý závod mistrovství světa.

8:48 - Prvního nakaženého hlásí i Dominikánská republika, jedna z nejoblíbenějších exotických zimních destinací Čechů.

8:13 - Počet obětí nemoci Covid-19 celosvětově překonal tři tisíce. Devadesát procent z nich je z čínské province Chu-pej, tedy z místa, kde se koronavirus objevil poprvé už koncem loňského roku. Mrtví jsou však už i v deseti dalších zemích. Více než 50 v Íránu a přes 30 v Itálii.

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Vojáci v Jižní Koreji dezinfikují ve městě Daeg chodníky.

7:54 - První případ nákazy koronavirem hlásí Indonésie. Infikované jsou matka s dcerou, které byly v kontaktu s nemocným japonským turistou. V zemi s 260 miliony obyvatel nebyly dosud hlášeny žádné případy onemocnění Sars CoV-2. Indonésie od propuknutí nákazy zastavila letecké spojení s Čínou.

7:27 - Lékaři čekají na výsledky testů Íránky, která přicestovala do Česka a má příznaky nákazy koronavirem.

7:05 - Bezpečnostní rada státu rozhoduje o pozastavení letů z italské Lombardie kvůli šíření koronaviru. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch se kloní k přerušení letů i omezení závodů v biatlonu.

BEZ KOMENTÁŘE: Pacient s koronavirem na BulovceVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

6:55 - Francie oznámila, že kvůli obavám ze šíření nového koronaviru se letos neuskuteční každoroční veletrh Livre Paris. Prestižní veletrh se měl konat od 20. do 23. března.

5:45 - O prvním případu nákazy nemocí Covid-19 ve státě New York poskytl podrobnosti Andrew Cuomo. Infikovanou je asi 30letá žena, která se nakazila během nedávné cesty do Íránu a je doma v karanténě. Její zdravotní stav není vážný.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

5:14 - Dva nové případy nákazy potvrdil v neděli i stát Washington. Nakažení mají vazby na zařízení dlouhodobé péče ve městě Kirkland, kde testy již dříve potvrdily dva infikované - jednoho zaměstnance a jednoho obyvatele zařízení. Celkem Spojené státy hlásí přes 70 případů nákazy, nejvíce nemocných je na západním pobřeží.

5:10 - Americký prezident Donald Trump o víkendu uvedl, že cestující, kteří do USA zamíří ze zemí zasažených nákazou, budou kontrolováni před nástupem do letadla i po příletu na americké území. O jaké země by mělo jít, ale již neupřesnil. Letecká společnosti Delta Air Lines v neděli oznámila, že až do května ruší své lety do Milána na severu Itálie, kde přibývá nakažených. Do Říma bude společnost i nadále létat. O dočasném zrušení letů do Milána v sobotu informovaly i aerolinky American Airlines.

5:00 - Jižní Korea oznámila dalších 476 případů nákazy novým koronavirem, počet infikovaných v zemi stoupl na 4212. Přibyly dvě oběti, celkem jich je 22. Nejvíce nově infikovaných, celkem 377, pochází z města Tegu, kde se infekce šíří především mezi členy křesťanské náboženské sekty Sinčchondži. Podle KCDC navštívili někteří z členů hnutí v lednu čínské město Wu-chan, které je ohniskem nákazy.

Koronavirus mají v Česku tři lidé. Američanka používala Airbnb a do nemocnice přijela sama

Koronavirus

4:55 - Jihokorejská metropole podala v neděli kvůli šíření koronaviru trestní oznámení na vedení náboženského hnutí Sinčchondži, které viní ze zabití a porušení zákona o infekčních chorobách. Podle vedení Soulu lídři sektu nesdělili úřadům pátrajícím pod možných nakažených jména všech svých členů.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Fronta na roušky v jihokorejském Soulu

4:50 - V pevninské Číně za neděli přibylo 202 případů nákazy novým koronavirem a 42 obětí infekce. Celkový počet nakažených v zemi tak dosáhl 80 026, mrtvých je 2912. Informovala o tom pondělí čínská národní zdravotní komise. Všech 42 nových obětí pochází z provincie Chu-pej, odkud se choroba začala šířit, přičemž 32 mrtvých je přímo z hlavního města provincie, jímž je Wu-chan.

Nejezděte do Itálie, vyzývá Babiš

Koronavirus

Jak poznamenaly světové agentury, počet infikovaných se v porovnání s předchozím dnem snížil, za sobotu přibylo 573 nakažených, v neděli to bylo 202 nových případů. Jde o vůbec nejnižší denní nárůst infikovaných od 22. ledna. Úmrtí ale bylo o něco více - v neděli 42 oproti sobotním 35.

4:45 - Japonsko, kde rovněž evidují stovky nakažených, a Čína se dohodly, že prozatím odloží návštěvu čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Japonsku. Návštěva byla plánována na začátek dubna. O odložení cesty by měl oficiálně ještě tento týden informovat japonský premiér Šinzó Abe.

Nový typ koronaviru SARS-CoV-2, který způsobuje nemoc Covid -19, se objevil počátkem loňského prosince v Číně, šířit se začal právě z jedenáctimilionového města Wu-chan ve středočínské provincii Chu-pej. Podle lékařů vyvolává onemocnění s příznaky chřipky (horečku, kašel, problémy s dýcháním). Pouze u některých pacientů vede k rozvoji virového zápalu plic, který může vyústit až v selhání dýchání. Na nemoc umírají převážně senioři a lidé s podlomeným zdravím.

Reklama

Výběr článků

Načítám