Hlavní obsah

Britský premiér zůstane v nemocnici, jak dlouho bude potřeba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Britský premiér Boris Johnson zůstane v nemocnici „tak dlouho, jak bude potřeba“, uvedl v pondělí list The Guardian s odvoláním na vyjádření kanceláře předsedy vlády. Původně se předpokládalo, že by měl být již během pondělka propuštěn. Zatím zůstává v čele vlády. Ministr pro výstavbu Robert Jenrick pak řekl BBC, že by se měl vrátit z nemocnice brzo.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Boris Johnson na archivním snímku

Článek

Během noci Johnsonovi v nemocnici, jejíž jméno nebylo zveřejněno, provedli řadu „běžných testů“, uvedla stanice BBC.

„Nebyla to urgentní hospitalizace, bylo to plánované přijetí, aby se provedly rutinní testy. Tyto testy probíhají, zůstane v nemocnici tak dlouho, jak to bude zapotřebí. Slyšel jsem, že se mu daří dobře a že se těší, že se vrátí do Downing Street 10 tak brzo, jak to jen bude možné,” uvedl Jenrick.

Guardian upozornil, že jednoduché testy, jako je výtěr nebo odebrání krve, by bylo možné provést i v kanceláři, kde byl premiér v dobrovolné izolaci. Rentgen plic by mu ale v kanceláři udělat nemohli.

Johnson byl přijat do nemocnice, protože deset dnů od chvíle, kdy se u něj potvrdila nákaza covid-19, stále přetrvávaly potíže. Neklesla mu teplota.

Johnsona s koronavirem převezli do nemocnice

Koronavirus

Očekává se, že ho ve funkci premiéra z titulu své funkce nahradí ministr zahraničí Dominic Raab. Má předsedat i rannímu mítinku krizového štábu. To potvrdil i ministr Jenrick: „Dominic Raab jako první sekretář státu povede ranní schůzi, ale premiér stále vede vládu.”

Foto: Boris Johnson, ČTK/AP

Britský premiér Boris Johnson na záběru z pátečního videa

Podrobnosti o zdravotním stavu Borise Johnsona známé nejsou. Testy měly podle listu Guardianu vyloučit, že se u premiéra rozvíjí druhé stadium nemoci, které je nebezpečné, zejména pokud imunitní systém reaguje na infekci příliš silně. Podle listu The Daily Mail mu zřejmě zjišťovali krevní obraz i hladinu kyslíku a také mu dělali testy ledvin a jater, rentgen plic a EKG.

Britský premiér Boris Johnson a ministr zdravotnictví se nakazili koronavirem

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám