Hlavní obsah

Britka s příznaky koronaviru zemřela poté, co ji záchranka neoznačila za prioritní pacientku

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přeplněnost londýnských nemocnic si začíná vybírat svou daň. Šestatřicetiletá Kayla Williamsová zemřela v sobotu 21. března, měla horečku, suchý kašel a cítila silnou bolest na hrudi. O den dříve u ní byla záchranka, lékařka však jejímu manželovi sdělila, že v tuto chvíli není prioritní pacientkou k hospitalizaci, a nemohou ji proto do nemocnice odvézt.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Stav Williamsové se několik dní zhoršoval, její manžel Fabian Williams se proto rozhodl zavolat na tísňovou linku. Záchranka přijela do několika minut. Žena nemohla dýchat a od bolesti zvracela.

Záchranářka provedla několik testů. „Pak mi řekla, že ji nemocnice nevezme, že není priorita. Nezůstala příliš dlouho, vyšla ven z bytu a přes dveře mi podala lékařskou zprávu,“ sdělil manžel deníku Guardian, který o případu informoval.

Kayla Williamsová

Následující den se stav Williamsové opět zhoršil, manžel jí pomohl umýt se a obléct. Snažil se manželku nakrmit polévkou. Na chvíli si šel odpočinout, a když se vrátil do pokoje, kde jeho žena odpočívala, uviděl ji bezvládnou a s hlavou svěšenou.

„Položil jsem ji na zem, protože mi předtím na lince řekli, že to mám udělat. Zavolal jsem znovu 999, a tam mi řekli, že jí mám masírovat srdce,“ uvedl manžel. Bylo však už pozdě, jeho žena zemřela.

Manžela nechali bez informací

Krátce nato přijela záchranka i policisté. „Stáli jenom ve dveřích a dovnitř nešli, i když jsem je o to žádal,“ popsal muž. Asi za hodinu přijela pohřební služba vybavená ochrannými obleky a maskami. Tělo Williamsové zabalili do pytle a odvezli.

„Od té doby jsem o ní nic neslyšel. Nechali mě tu a řekli mi, že musím být v izolaci. Nic jiného mi neřekli. Jsem diabetik, beru inzulin a jediné, co vím, je, že musím zůstat v izolaci. Nikdo se nezmínil, zda její tělo bylo testováno, či nikoliv,“ uvedl manžel.

Britský lékař: Na tu hrůzu mě nemohlo připravit nic. Musíme volit, koho necháme zemřít

Koronavirus

Deník Guardian získal lékařské dokumenty ohledně výjezdu k Williamsové, ze kterých vyplývá, že lékařka označila ženu za pravděpodobně nakaženou koronavirem s tím, že nemoc COVID-19 u ní již vypukla.

Podle zápisu znělo lékařské doporučení takto: „Samoléčba, nasazení antipyretik (léky snižující horečku), zvýšení příjmu potravy/tekutin“. V případě zhoršení stavu měl manžel opět kontaktovat záchranku. Pomoc však přišla pozdě.

Reklama

Výběr článků

Načítám