Hlavní obsah

Baby boom po pandemii? Nejspíš ne

Právo, brw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Omezení pohybu a zábavy kvůli boji proti koronaviru ke zvýšení porodnosti po odeznění pandemie nepovede. Tvrdí to podle listu Express Jaimie Meye­rová z lékařské fakulty Yaleovy univerzity.

Foto: Aly Song, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Naopak ze statistik po odeznění nejrůznějších krizí vyvolaných zemětřeseními, morem, ebolou nebo třeba hladomorem, které provázejí velké ztráty na životech, vyplývá, že porodnost devět měsíců po jejich ukončení klesá,“ řekla.

„Nicméně po deseti až jedenácti měsících od konce traumatických událostí se postupně zvyšuje a vrací se na původní úroveň,“ dodala.

Zůstaňte doma, můžete někoho zabít, vzkazuje na videu těhotná Britka bojující o život svůj i dítěte

Koronavirus

Španělskou chřipku, ničivé zemětřesení v Tokiu z roku 1923 a teroristické útoky z 11. září provázely podle Meyerové tři největší poklesy porodnosti ve 20. století.

Otěhotnět za současné pandemie nedoporučuje. „Zatím není dokázáno, že se Covid-19 nemůže přenést z matky na plod a že onemocnění v prvním trimestru těhotenství nemůže vést k poškození plodu,“ řekla.

Reklama

Výběr článků

Načítám