Hlavní obsah

Anesteziolog zachránil čtyřicátníka, ale jen nakrátko

Právo, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před třemi dny zachraňoval těžce nemocného pacienta, který se nakazil novým typem koronaviru Sars-CoV-2, a věřil, že jeho rychlý zásah pomůže. Nyní se ale anesteziolog Gennaro Sulipano z nemocnice v Kampánii dozvěděl, že pacient nemoci nakonec podlehl.

Foto: Alessandro Garofalo, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Dvaačtyřicetiletého Raffaela Parisiho dovezla ve středu večer v kritickém stavu sanitka do nemocnice v obci Maddaloni. „Byl jsem rád, protože není možné v pouhých čtyřiceti letech umřít na koronavirus, daleko od rodiny,“ svěřil se tehdy Sulipano, který pacienta ručně ventiloval, listu Il Messaggero. V sobotu se ale dozvěděl, že Raffaele umřel.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Myslel jsem, že to vzhledem ke svému věku zvládne. Jde ale o zákeřnou patologii, která se vymyká kontrole,“ přiznal s dojetím v hlase. „Není to ničí vina, byl už ve velmi vážném stavu, ale dalo se a mělo se udělat více před jeho převozem na pohotovost,“ zdůraznil. Nemoc podle jeho slov nabere rychlý spád v řádu hodin a „ze silného kašle se najednou stane smrtelný zápal plic“.

Pro pacienty se jezdí pozdě

Raffaele několikrát volal na nouzovou linku, tam mu ale neustále opakovali, že se nemá čeho obávat. „Volá (tam) spousta lidí a oni řeknou, že ´to není vážné´. Pro pacienty se tak jezdí, když už je příliš pozdě,“ dodal anesteziolog.

Nakažený žije se šestičlennou rodinou v bytě o 60 metrech čtverečních

Koronavirus

Jak napsal Il Messaggero, Raffaele, který pracoval na poště, se cítil špatně už několik dnů, příchodu lékaře a testu na Covid-19 se ale nedočkal. Zanechal po sobě ženu a dvě nezletilé děti, které nyní také čekají na test - doposud stejně marně jako on.

„Výsledky testů dorazí po 48 hodinách a často zůstanou další dobu ležet u někoho na stole, takže už nejsou věrohodné,“ podotkl Sulipano. „Chápu, že systém je přetížený, ale když tolik lidí umírá, znamená to, že něco nefunguje. Operátoři by to neměli zlehčovat a radit po telefonu, musí k pacientovi vyslat lékaře, aby ho osobně vyšetřili, jinak obětí bude pořád víc,“ varoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám