Hlavní obsah

Americké tajné služby věděly o „nebezpečném viru” v Číně už loni

– Washington

Americké zpravodajské služby vystopovaly šíření nákazy novým koronavirem v Číně už loni, možná dokonce v listopadu, uvedla televize CNN. Odkazuje se na zdroje z armády. Už tato informace podle CNN obsahovala sdělení, že virus je nebezpečný. Tato informace ale nebyla hned předána americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi dostala se k němu až 3. ledna.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím CIA

CIA

Článek

Podle stanice ABC News Národní centrum pro zdravotnické informace, které patří pod armádní zpravodajskou službu CIA už v listopadu varovalo, že se virus šíří ve Wu-chanu. Ministerstvo obrany to popřelo s tím, že žádnou zprávu v tomto duchu se nepodařilo najít.

CNN nezjistila přesné datum, kdy se objevila první informace, ale už v prvních zprávách na konci loňského roku se objevovala varování, že nemoc je vážná a virus by mohl vyvolat pandemii. Zpravodajská služba CIA ale nepovažovala zprávu za tak důležitou, aby o ní bylo potřeba hned informovat prezidenta.

Zbabrali jste to, pustil se Trump do WHO

Koronavirus

Už na začátku prosince se na čínských sociálních sítích i v médiích objevovaly první informace o boji s dýchací nemocí, která se podobá SARS. Peking o nové plicní nemoci informoval Světovou zdravotnickou organizaci 31. prosince. Od té doby věnovaly americké tajné služby viru pozornost a zkoušely zjistit počty skutečně nakažených i mrtvých v Číně.

Na stůl prezidenta se informace o možném hrozbě nového viru dostala 3. ledna.

S růstem počtu nemocných a mrtvých ve Spojených státech je informace o tom, kdy se Trump o nebezpečí dozvěděl, stále citlivější, upozornila CNN. Prezident opakovaně vyloučil, že by bylo možné epidemii předpovědět. Ve středu řekl, že se o závažnosti viru dozvěděl těsně před 2. únorem, kdy USA vydaly zákaz cestování do Číny.

CIA před blížící se nákazou varovala už v lednu. Trump to nebral vážně

Koronavirus

Analytická práce CIA a dalších služeb pokračuje, uvedla CNN. Tajné služby vyhodnocují dopad pandemie na cizí vlády a zkoumají možná ohrožení národní bezpečnosti USA. Snaží se rovněž upřesnit, jaká je skutečná statistika nemocnosti a smrtnosti v Číně.

Reklama

Výběr článků

Načítám