Hlavní obsah

Američanka přišla kvůli koronaviru dočasně o několik smyslů

Novinky, mšv

Americká studentka Julia Buscagliová se v Itálii nakazila koronavirem. Uvedla, že však měla poměrně odlišné projevy, než je u nemoci zvykem. Dočasně se jí vytratil sluch, chuť i čich, píše server Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dvacetiletá Američanka se v lednu přestěhovala do Florencie, kde se zřejmě koronavirem nakazila. Ze začátku ale prý neměla žádné symptomy, které jsou s nemocí obvykle spjaty. Jednoho dne se však proudila s horečkou a bolestmi v krku, a tak se rozhodla celý den zůstat v posteli.

Česko má druhou oběť koronaviru. V havířovské nemocnici zemřel 45letý muž

Koronavirus

Kvůli narůstajícím obavám další den navštívila lékaře, který jí řekl, že je pouze nachlazená. V ten moment ale začala dívka ztrácet sluch v levém uchu, což si vyložila jako známku nastupující nemoci – přece jen uši zaléhají i při obyčejné rýmě. Sluch se jí ale v dalších dnech vytrácel čím dál více. A kromě něj také čich a chuť, přesto v ten okamžik ještě neměla ani kašel.

Pozitivní test ji překvapil

Z těžce zasažené Itálie se Buscagliová na začátku března ještě stihla vrátit domů do USA, kde se údajně nikdo nezajímal o to, odkud přijela. Raději si naordinovala čtrnáctidenní karanténu, během níž se ovšem neprojevily žádné respirační potíže kromě vlhkého kašle. Během izolace se dívce postupně vrátily i ztracené smysly.

Pro jistotu se také nechala otestovat na koronavirus, přestože to původně neměla v plánu. A jeho pozitivní nález ji překvapil. „Spadla mi čelist. Jak můžu být pozitivní, když nemám příznaky, o kterých mluvili ve zprávách?“ podivila se. Na Twitteru apelovala na své vrstevníky, aby nemoc nepodceňovali, protože se netýká jen starších lidí.

Koronavirus se může ohlásit ztrátou čichu a chuti

Koronavirus

V karanténě se rozhodla setrvat do doby, než jí testy na přítomnost koronaviru vyjdou dvakrát za sebou negativně. „Vím, že spousta z vás má naplánované jarní výlety, práci nebo jiné aktivity. Ale měli byste pochopit, že osoby v mém věku nevykazují symptomy. Vím, že jsme vtipkovali o tom, že se nás tenhle virus netýká, ale už to není vtip. Prosím zrušte svoje výlety,“ napsala dívka.

Zatím nelze říci, zda zvítězíme, uvedli lékaři k pacientovi, který dostal experimentální lék

Koronavirus

Před několika dny Buscagliová uvedla, že už se cítí zcela zdravě, což ovšem neznamená, že se virus nemůže vrátit. Znovu poprosila, aby lidé zůstávali doma a omezili mezilidský kontakt. „Ještě se to zhorší, než se vše obrátí k lepšímu,“ uzavřela.

Podle serveru Insider vykázalo ztrátu chuti nebo čichu více pacientů nakažených koronavirem. Něco obdobného bylo přitom zaznamenáno už při epidemii SARS v roce 2003. Změny ve vnímání chuti i čichu mohou nastat rovněž při zánětu horních cest dýchacích, tedy při nachlazení nebo chřipce, podle odborníků se jedná o dočasný stav.

Reklama

Výběr článků

Načítám